Nyheter

Dam / 25 september 2019

Signell: ”De är betydligt bättre i dag”

I morgon inleder de svenska damerna EM-kvalet mot Nordmakedonien – en motståndare Sverige stött på flera gånger i två av de tre senaste kvalen.

– Min uppfattning är att de är betydligt bättre i dag än när vi mött dem tidigare, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

• • •

Landslagssäsongen är igång. Henrik Signell samlade sitt landslag i Nyköping i måndags och har hunnit med ett par träningspass inför morgondagens EM-kvalpremiär i Nyköpings Arenor Rosvalla.

Nordmakedonien står för motståndet då, sedan blir det resa till Portugal på fredag och match mot portugisiskorna på lördag. Det fjärde laget i gruppen är Tjeckien, som Sverige ställs mot både hemma och borta i mars.

– Det är alltid roligt att komma till en landslagsamling och då tror jag inte att jag bara talar för egen del. Det syns på spelarna att de vill vara här och att de är stolta och glada att få representera Sverige, säger Signell.

Veckans samling är den enda innan VM-truppen tas ut om knappt fyra veckor och Signell ser fram emot veckans två matcher. Sverige besegrade Nordmakedonien i VM-kvalet 2017 med 31–20 och 46–27 och i kvalet till EM 2018 med 38–26 och 32–20. Portugal har Sverige inte mött i tävlingssammanhang sedan 1999.

– Vi möter två lag som de flesta räknar med att vi ska slå enkelt, men vi har stor respekt för båda. Vi har vunnit klart mot Nordmakedonien de senaste åren, men de är mycket bättre nu och Portugal har gjort fina matcher och förlorat knappt mot både Ryssland och Rumänien på senare tid.

Sverige fick ett avhopp jämfört med den trupp som ursprungligen togs ut, Johanna Bundsen som är gravid och spelade sin sista match för året i fredags. Emma Fernis och Daniela Gustin är borta på grund av skador och Bella Gulldén och Johanna Westberg är inte tillbaka än efter att ha blivit mammor.

I stället har, i landslagssammanhang, färska namn som Melissa Petrén och Evelina Källhage, tagits ut.

– Att alla spelare inte alltid är tillgängliga är något vi är vana vid och vi kan bara fokusera på de spelare som är på plats och jag tycker att vi har bästa tillgängliga trupp på plats. De flesta har inlett sina säsonger på bra sätt och har stora roller i sina respektive klubblag och har kommit med ett stort självförtroende.

19 spelare finna på plats, 16 kommer att spela morgondagens match och åka med till Portugal.

Hanna Blomstrand kommer inte att spela någon av matcherna, men det visste vi innan. Men det har varit nyttigt att ha henne här och se att hon snart är återställd efter höftproblemen. Vilka två som får stå över bestämmer vi senare i kväll eller tidigt i morgon, säger Signell.

Matchen mot Nordmakedonien spelas i morgon klockan 19.00 och sänds på TV10. Biljetter för att se den på plats i Nyköping säljs på handboll.ebiljett.nu. 
Text: Daniel Vandor