Nyheter

Dam / 20 november 2017

Signell: ”Har verkligen sett fram emot det här"

Han ledde Sverige i OS och EM i fjol – nästa vecka blir det VM-debut för förbundskaptenen Henrik Signell.
– Det ska bli riktigt roligt. Vi har haft bra samlingar under året och kommer längre och längre som lag, säger han.

• • •

Under tisdagen samlas den svenska VM-truppen i Trollhättan för uppladdningen inför säsongens höjdpunkt på landslagssidan. Flera VM-debutanter finns både på spelar- och ledarsidan. En av dem är förbundskaptenen själv.
– Det stämmer. Skillnaden från inför EM i fjol är nog att jag kan spelarna bättre och spelarna kan mig bättre. Det funkar åt båda hållen där. Vi samlar på oss erfarenhet hela tiden och för att gå långt i ett mästerskap gäller det att alla bitar faller på plats. Det är jämnt i toppen, många lag gör upp om det.
Hur går tankarna dagen före samlingen? 
– Det är en härlig känsla, vi är många som sett fram emot det här. Vi blir hela tiden mer samspelta i det vi gör.
Inför EM förra året var det flera nyckelspelare som drogs med skadebekymmer, nu är läget desto bättre. 
– Ja, nu har vi bara små saker jämfört med hur det var inför EM med skador på Bella Gulldén, Nathalie Hagman och Linn Blohm. Nu har vi en trupp där spelarna kommer fräscha och där de haft en bra höst i sina klubblag. Det enda vi har just nu är lite problem med Emma Fernis fot, hon behöver ett par dagar till, och Olivia Mellegård som haft influensa och kanske inte fått tillbaka all kraft, men det kommer.
Med undantag av en liten avstickare till Fredrikshamn laddar Sverige upp i Trollhättan inför avfärden till Tyskland. Ett bra val, tycker Signell. 
– Det känns som att våra förutsättningar kommer att vara jättebra i Trollhättan. Det är också kul att komma ut och sprida handbollen.
Hur är Danmark som motståndare inför ett VM? 
– Riktigt bra, tror jag. De har väldigt många duktiga spelare och är ett tufft lag att möta. Det finns också en viss rivalitet, dels för att vi är grannländer, dels för att spelarna känner till varandra så väl, så båda lagen vill vinna de här matcherna.
HENRIK SIGNELL OM MOTSTÅNDARNA I VM-GRUPPEN
Polen – 2 december: Ett lag som fick ett wild card till VM och som nådde semifinal både i VM 2013 och VM 2015. Vi mötte dem i Polen inför EM förra året och vann den gången. De har stora spelare och ett bra skytte. Anfallsspelet är rörligt med många platsbyten och stommen på nio meter har spelat tillsammans i många år. Kan spela både 6–0- och 5–1-försvar.
• Ungern – 3 december: Ett lag med väldig bredd i truppen. Ligan har blivit bättre och många spelare har varit med länge. Har en bra mix mellan olika spelartyper, de kan växla mellan fysiskt och irrationellt spel. På förhand är Ungern tillsammans med Polen det största konkurrenten om andraplatsen.
• Tjeckien – 5 december: De är på uppgång. Var med i senaste EM och har en generation som de jobbat bra med ett tag. I målet har de en svenskbekanting i målvakten Lucie Satrapova (Kristianstad), som är SHE:s kanske bästa målvakt. De kommer säkert att kunna överraska någon match, men ska normalt sett vara ett snäpp efter oss, Norge, Ungern och Polen.
• Argentina – 7 december: Ett irrationellt lag som inte har samma skolning som de europeiska lagen. Normalt ska vi slå Argentina, vilket vi också gjorde i OS-premiären förra året.
• Norge – 8 december: Alla vet hur bra Norge har varit och fortfarande är. De har en otrolig vinnarkultur och en struktur och långsiktigt tänk. Det faller inte på enskilda spelare, utan de kan byta spelare och veta att det hela tiden kommer nya som levererar. Är favorit i gruppen.
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån