Dam / 3 december 2020

Skön premiärseger i EM

Mittsexan Linn Blohm och målvakten Jessica Ryde imponerade när Sverige tog två viktiga poäng mot Tjeckien i EM-premiären. De båda fällde avgörandet när matchen stod och vägde i mitten av andra halvlek.
– Det var kul med mästerskapsdebut, sade Jessica Ryde efter segersiffrorna 27–23.

Med en rutinerad startuppställning tog sig Sverige an premiäruppgiften mot Tjeckien på största allvar. Bella Gulldén, Jamina Roberts och Emma Lindqvist formerade Blågults niometerslina. Linn Blohm, Emma Rask och Nathalie Hagman stod på sex meter och i mål inledde Filippa Idéhn. Försvarsspecialisten Anna Lagerquist byttes in när Sverige ställde sig i försvar.

H65 Höörs Emma Rask var den enda mästerskapsdebutanten av de sju, samtidigt som Bella Gulldén inledde sitt 15:e mästerskap.

Första EM-målet signerades Linn Blohm som hittade nätmaskorna redan i den första minuten och satte 1–0.

Men tidig ledning till trots kunde Sverige inte skaka av sig premiärnerverna. Misstag framåt ledde till jämna steg i målprotokollet. Efter första kvarten var ställningen 7–7.

Inte heller bakåt fick Sverige särskilt bra träff. Tjeckiens storstjärna Marketa Jerabkova straffade Blågult gång på gång. Faktum var att Tjeckien var det bättre laget i stunder.

Samtidigt haglade det av två minuters utvisningar. Hela fem gånger i första halvlek fick svenska spelare sätta sig på botbänken.

Likaläget höll i sig hela vägen till halvtidssignalen. 13–13 skrevs paussiffrorna mellan Sverige och Tjeckien i EM-premiären.

– Vi visste inte mycket om dem. Det är en väldigt svängig match och jag tycker verkligen vi kan steppa upp, sade en missnöjd Linn Blohm i halvtid.

Sverige fick sedan en tung start på andra halvlek. Tre raka mål av Tjeckien gav de rödklädda en tremålsledning.

Men pendeln svängde strax över till Sveriges fördel. Mycket tack Jessica Rydes fina målvaktsspel, Nathalie Hagmans två straffmål samt fint linjespel av Linn Blohm.

– Vi fick några viktiga räddningar av Ryde i undertalsspel som gav oss energi, sade förbundskapten Tomas Axnér efter matchen.

Emma Rask kvitterade till 17–17 efter 40 minuter. Halvminuten senare återgav Nathalie Hagman Sverige ledningen med 18–17 från sju meter.

Med tio minuter kvar att spela var Sverige i ledning 23–20. I ett sista försök att vända matchen tog Tjeckien time-out.

Men fortsatt briljans av Linn Blohm och Jessica Ryde ökade gapet och gav Sverige en komfortabel seger.

– En skön känsla. Vi hade ryggen mot väggen när det stod 14–17 i början av andra halvlek. Det var mycket nerver från vår sida i den här måstematchen, summerade Tomas Axnér sin mästerskapsdebut.

Därmed var EM-premiären överstökad och mästerskapsdebuten genomförd av Emma Rask, Jessica Ryde, Kristin Thorleifsdottir, Elin Hansson och Nina Dano, samt förbundskapten Axnér

Slutsiffrorna skrevs 27–23 i Herning. Nästa match spelas redan på lördag då Spanien väntar klockan 20.30.

SVERIGE–TJECKIEN 27–23 (13–13)
Sverige: Linn Blohm 5, Bella Gulldén 4, Emma Lindqvist 4, Nathalie Hagman 4, Emma Rask 3, Carin Strömberg 3, Melissa Petrén 2, Jamina Roberts, Kristin Thorleifsdottir,
Tjeckien: Marketa Jerabkova 8, Veronika Mala 5, Sarka Marcikova 3, Marketa Hurychoka 2, Kamila Kordovska 2, Hana Kvasova 2, Jana Klednikova,
Målutveckling: 5 min: 5–4, 10 min: 7–6, 15 min: 7–7, 20 min: 10–9, 25 min: 11–10, 30 min: 13–13, 35 min: 14–16, 40 min: 17–17, 45 min: 21–19, 50 min: 23–20, 55 min: 26–21, 60 min: 27–23.
Utvisningar, Sverige: 7 x 2 min. Tjeckien: 4 x 2 min.
Domare: Vanja Antic & Jelena Jakovljevic, Serbien.
Publik: 0 (Jyske Bank Boxen, Herning).