Nyheter

Dam / 29 november 2019

Smärtfri Blomstrand blickar mot premiären

Nyligen tillbaka efter en långttidsskada, nyförlängt kontrakt med Köpenhamn och på plats i Japan för ett nytt VM. Handbollslivet är roligt just nu för Hanna Blomstrand. 

– Det är skönt att vara på plats och det känns så sjukt att vi spelar VM-premiär i morgon, säger den 23-åringa högernian.

Hon mästerskapsdebuterade när hon blev inskriven till kvartsfinalen mot Norge i OS i Rio de Janeiro 2016 och var med i EM på hemmaplan senare samma år, men det var under VM i Tyskland 2017 som Hanna Blomstrand på allvar slog igenom i landslaget och spelade en nyckelroll. I kvartsfinalen mot Danmark var hon banans bästa spelare och låg bakom Sveriges första semifinalplats någonsin på damsidan.

I morgon kliver Blomstrand in i sitt femte mästerskap och gör det med ny energi och kraft, fri från smärtan som plågade henne så länge. När klubblagssäsongen tog slut i maj lades hon på operationsbordet för att få ordning på höften.

– Jag fick offra VM-kvalet för att chanserna till VM-spel skulle öka. Det skulle ta 4–6 månader innan jag skulle kunna spela för fullt, så det hade blivit tajt om vi hade skjutit på operationen, säger Blomstrand som förra veckan förlängde sitt kontrakt med danska ligatvåan Köpenhamn till och med sommaren 2023.

Rehabiliteringen gick bra. Det hårda jobbet lönade sig och redan i början av i oktober var hon tillbaka i matchspel igen – som en ny spelare.

– Det är fantastiskt att kunna göra de där små sakerna igen utan smärta. I slutet kände jag smärta hela tiden, nu känns det som jag har fått mitt vardagsliv tillbaka och handbollsmässigt var den nödvändigt för mig. All den energi som krävdes att jag la på smärtan, att kunna lägga över det på handbollstaktisk och fysisk träning känns bra. Det är först när man är utan smärtan som man vet hur man hindrats av den.

Hur står du formmässigt i dag? 

–  Fysiskt sett så är jag bättre än innan operationen i och med att jag inte känner någon smärta. Sen kräver handbollen många repetitioner och det var ett ta sedan jag spelade med landslaget, men jag är ju tillbaka fullt ut och älskar att det finns mer plats för att utvecklas.

Tillsammans med Emma Lindqvist som spelar för H65 Höör – Blomstrands moderklubb – bildar hon högerniopar och blir viktig om Sverige ska kunna gå långt i det här VM-slutspelet också.

– Jag har fina minnen från VM i Tyskland. Dels för att jag fick ett stort förtroende men också för att vi verkligen tog möjligheten. Att vi spelade så bra som bli gjorde ger mig många härliga minnen, sen var det väldigt tråkigt att vi snubblade på mållinjen. Men vi fick en bekräftelse på att vi kan prestera och vara med i toppen och jag tycker att vi fortsatt med det efter också.

Sverige har laddat i Fukuoka i drygt en vecka och åkte buss till Kumamoto under fredagen.

– Vi har varit här länge, ändå känns det som vi nyss kom. Det är ett häftigt och annorlunda land och häftigt att känna på kulturen. Mycket än annorlunda mot Sverige och det är kul att pröva nytt. Sen är det skönt att vi kommit på plats i Kumamoto och kan fokusera på premiären. VM är roligt när man får möta så många olika lag.

Som Kongo-Kinshasa som ni ställs mot i premiären i morgon? 

– Precis! Det kommer att bli annorlunda och bra för oss att träna på att anpassa oss efter deras handboll samtidigt som vi inte ska göra det för mycket. Men det är viktigt mentalt att veta att det blir annorlunda. Det är inte samma tempo som när vi möter Norge eller andra europeiska lag, men de har andra styrkor som vi behöver vara beredda på. Jag har längtat efter premiären väldigt länge.

Hur kommer det att gå? 

– Med de förutsättningar vi har hoppas jag på ett bra och långt mästerskap. Dels har vi ett lag med många olika spetskompetenser, dels har vi en bra lottning. Om vi får allt att stämma har vi bevisat att vi kan mäta oss med de bästa.

Matchen mot Kongo-Kinshasa börjar 12.30, svensk tid, på lördagen och sänds på TV6 och Viaplay, där samtliga Sveriges matcher sänds.

>> Svenska truppen
>> Spelschema i VM

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån