Nyheter

Dam / 10 juni 2017

Stor svensk seger i första VM-kvalmatchen

De svenska damerna visade att de vill spela VM i Tyskland i december. Makedonien besegrades på bortaplan med klara 31–20 och Sverige har nu ett fint utgångsläge inför returen i Ystad på tisdag.

• • •

Makedonien hängde med i en kvart hemma i Skopje, fram till att den svenske förbundskaptenen Henrik Signell tog timeout vid ställningen 5–5. Tre snabba svenska mål genom Jenny Alm, Ida Odén och Olivia Mellegård betydde 8–5 till Sverige och åtta olika svenska målskyttar.
Sveriges första tvåmålsskytt blev Emma Fernis som gjorde 9–7, sedan gjorde Mellegård både 10–8 och 11–8 innan Odén spikade halvtidsresultatet, 12–9.
Drygt fem minuter in i den andra halvleken var den svenska ledningen fördubblad och Sverige fortsatte att dra ifrån i målprotokollet. Loui Sand var effektiv från kanten och gjorde fyra mål på kort tid, Bella Gulldén var effektiv från sjumeterslinjen och Martina Thörn fick en smakstart när hon ersatte Johanna Bundsen i målet.
– Det kändes bra att komma in och få börja med tre raka räddningar, det gav mig lugnet jag behövde ha, säger Thörn, som bara släppte in sex mål på de 20 minuter hon spelade.
När det såg riktigt mörkt ut för Makedonien blev det dessutom värre. Först gick strömmen i hallen och det blev ett ofrivilligt spelstopp på en kvart innan lyset var på rätt nivå igen, sedan fortsatte Sverige att ösa in mål. Den svenska segermarginalen blev till slut hela elva mål.
– Det blev ett längre avbrott än vi trodde, men vi samlade ihop oss bra och påminde oss om vad vi behövde göra för att vinna även den sista delen av matchen. Vi höll oss proffsiga i det läget, säger Thörn.
Förbundskaptenen Henrik Signell var nöjd efter matchen.
– Jag tycker att vi gör en jättestark insats, det är hårt arbete i det vi gör och till slut maler vi ner dem. En riktigt go lagseger, helt enkelt. Vi fick allt bättre kläm på dem bakåt och lyckades bättre framåt mot deras höga tvåor, säger han.
Returen mot Makedonien spelas i Ystad Arena på tisdag. Segraren i dubbelmötet kvalificerar sig för VM i Tyskland 1–17 december.
– Det ser förstås väldigt bra ut för oss, men vi vill göra en till bra match. Många kommer för att se oss och det enda vi fokuserar på är att få ytterligare ett tillfälle att utvecklas tillsammans. Vi har haft en bra vecka i Kroatien och Makedonien och ska fortsätta att ha det i Ystad, säger Signell.
VM-KVAL, MATCH 1:2
MAKEDONIEN–SVERIGE 20–31 (9–12)
Målskyttar, Makedonien: Elena Gjeorgjievska 7, Elena Livrinikj 4, Sara Ristovska 3, Dushica Gjorgjievska 3, Mirjeta Bajramoska 2, Ivana Gakidova.
Sverige: Loui Sand 4, Olivia Mellegård 4, Ulrika Toft Hansen 4, Bella Gulldén 4 (3), Johanna Westberg 3, Emma Fernis 3, Nathalie Hagman 2, Ida Odén 2, Jenny Alm 2, Hanna Blomstrand 2, Anna Lagerquist.
Utvisningar, Makedonien: 3 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Kursad Erdogan & Ibrahim Özdeniz, Turkiet
Publik: 1 700 (SRC Kala, Skopje).
MATCH 2:2
Tisdag 13 juni, 19.15, Ystad Arena
EUROPAKVALET TILL VM, MATCH 1
Montenegro–Vitryssland 33–26 (retur 15/6)
Italien–Serbien 23–33 (retur 14/6)
Ryssland–Polen 31–20 (retur 15/6)
Ungern–Slovakien 28–19 (retur 14/6)
Rumänien–Österrike 34–29 (retur 13/6)
Ukraina–Spanien 24–24 (retur 14/6)
Kroatien–Slovenien 23–28 (retur 15/6)
Tjeckien–Turkiet 29–25 (retur 15/6)
Makedonien–Sverige 20–31 (retur 13/6)
Sedan tidigare är Tyskland, Norge, Danmark, Nederländerna och Frankrike kvalificerade för VM. 
VM I TYSKLAND 1–17 DECEMBER 2017
Antal länder: 24.
Lottning: 27 juni i Hamburg.
Gruppspel: 1–8 december i Trier (grupp A med Frankrike), Bietigheim-Bissingen (grupp B med Norge), Oldenburg (grupp C med Danmark) och Leipzig (grupp D med Tyskland). med speldagar 1–8 december.
Åttondelsfinaler: 10–11 december i Leipzig och Magdeburg.
Kvartsfinaler: 12–13 december i Leipzig och Magdeburg.
Semifinaler: 15 december i Hamburg.
Bronsmatch och final: 15 december i Hamburg.
Text: Daniel Vandor
Bilden: Bella Gulldén ledde det svenska laget till en klar seger i det första VM-kvalmötet med Makedonien. Foto: Bildbyrån.