Nyheter

Dam / 28 maj 2019

Storförlust mot Norge i VM-kvalgenrepet

Sverige blev borta mot Norge i kväll när lagen möttes i förberedelserna inför VM-kvalet som drar igång i helgen. Norskorna vann med gjorde 18–10 i vardera halvlek och vann alltså matchen med 36–20.
– Vi behöver höja oss till kvalmatcherna mot Slovakien, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

• • •

På lördag spelar Sverige den första av två VM-kvalmatcher mot Slovakien och har inledd landslagsveckan i Oslo och möte med Norge. Lagen möttes senast i VM i Frankrike i december då Norge vann matchen om femtepris med 38–29.
Det blev norsk seger den här gången också, en större sådan dessutom. Sverige gjorde första målet i matchen genom Anna Lagerquist, men var sedan aldrig mer i ledningen. Ändå stretade Sverige emot skapligt och tvingade Norge till en timeout vid 11–9 på resultattavlan, en timeout som gav omedelbar effekt.
Snabbt gjorde Norge tre mål och gick fram till 14–9 och Sverige var mållöst i nio minuter innan Linn Blohm hittade rätt igen i första halvlekens slutminut. Då reducerade hon till 10–17, men Norge hann med ett mål till innan pausvisslan.
I den andra halvleken fortsatte Norge att dra ifrån och segermarginalen blev till slut 16 bollar. Priset till Sveriges bästa spelare gick till linjespelaren Linn Blohm.
– Det positiva var att vi fick en match tillsammans, det syntes att vi behövde det. Många har inte spelat på länge, så det var nyttigt och viktigt. Sen är det tyvärr mycket som inte funkar bra. Vi var stressade i vårt anfallsspel och ville för ofta göra det själva, säger Henrik Signell.
– Försvarsmässigt är vi för passiva och tar inte initiativet och kommandot i situationerna som uppstår. Norge är otroligt bra, spelar en snabb och teknisk handboll med individuellt skickliga spelare så det gäller att vara steget före, annars hinner du inte med. Och det gjorde vi inte.
Vad säger den här insatsen inför VM-kvalet mot Slovakien?
– Slovakien är inte av samma kaliber som Norge, men vi behöver ändå höjda oss och inte tro att den här prestationen räcker. Sen är det en annan motståndare och kommer bli en annan typ av match, men vi behöver hitta tillbaka till en trygghet och spela den typ av handboll som vi har bestämt.
NORGE–SVERIGE 36–20 (18–10)
Norge: Emelie Hegh Arntzen 6, Vilde Mortensen Ingstad 6, Marta Tomac 5, Marit Røsberg Jacobsen 3, Camilla Herrem 3, Ingvild Bakkerud 3, Sanna Solberg 2, Tonje Enkerud 2, Malin Aune 2, Silje Waade, Moa Høgdahl, Kari Brattset, Nora Mørk.
Sverige: Linn Blohm 4, Anna Lagerquist 3, Melissa Petrén 3, Carin Strömberg 3, Jamina Roberts 2, Marie Wall 2, Nathalie Hagman, Alexandra Bjärrenholt, Mathilda Lundström, .
Utvisningar, Norge: 1 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Katrine Christiansen & Line Hansen, Danmark.
Publik: 2 200 (Nadderud Arena, Oslo).
VM-KVALMATCHER
1 juni, 17.00: Sverige–Slovakien, (Brinova Arena Karlskrona)
6 juni, 18.00: Slovakien–Sverige, (Mestska Sportova Hala, Sala)
Matcherna sänds på TV6 och Viaplay
Text: Daniel Vandor
Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån