Nyheter

Dam / 6 september 2016

Stort intresse för Sveriges EM-premiär

På dagens upptaktsträff för SHE – Svensk HandbollsElit presenterades glada nyheter om EM i handboll, som spelas i Sverige i december. Med 89 dagar kvar till avkast är Sveriges premiär i Stockholm redan på väg att bli fullsatt.
– Biljettförsäljningen har gått över förväntan, säger Frank Ström, vd EM 2016.

• • •

SHE är nya namnet på handbollens högstaliga för damer – en förkortning av Svensk HandbollsElit – som i dag hade upptaktsträff på Casino Cosmopol i Malmö inför premiären 17 september.
Flera spelare i SHE är aktuella för EM i handboll 2016, som avgörs i Sverige 4-18 december. I landslagstruppen som åkte till OS i Rio i augusti återfinns fyra spelare i inhemska ligan: Hanna Blomstrand (Lugi), Johanna Bundsen (Sävehof), Loui Sand (Sävehof) och Angelica Wallén (Skuru). Dessutom är förbundskaptenen Henrik Signell till vardags tränare för regerande mästarna IK Sävehof.
Intresset för hemmamästerskapet är stort. Med tre månader kvar till första avkast närmar sig biljettförsäljningen samma totalsiffra som senast Sverige arrangerade ett mästerskap för damer – EM 2006. Då såldes drygt 50 000 biljetter.
– Biljettförsäljningen har gått över förväntan. Den stora triggern tror jag är att Sverige har ett väldigt profilstarkt lag. Vi har flera världsstjärnor som många vill se live, säger Frank Ström, som var ansvarig för EM 2006 i Sverige tillsammans med Arne Elovsson.
En av dem är Stockholms EM-ambassadör Nathalie Hagman, som blev uttagen i OS All star team. Mycket tyder på att hon kommer att inleda EM i sin hemstad inför fullsatta läktare. Till premiären mot Spanien på Hovet är mer än 70 procent av biljetterna sålda.
– Skitkul att så många vill heja på oss, den känslan är vi inte bortskämda med. För mig som stockholmare är det extra roligt, eftersom vi sällan har landskamper eller läger där. Jag tror att det är viktigt och bra för både Stockholm och handbollen i stort att vi kan skapa handbollsfester i huvudstaden, säger Hagman.
Även slutspelet i Göteborg är attraktivt. Mer än hälften av biljetterna till såväl semifinalerna som finalen i Scandinavium är sålda.
– Det kan jag tänka mig. Det finns ett stort handbollsintresse i Skandinavien, både Danmark och Norge brukar ha stort publikstöd på mästerskapen. Sen hoppas jag givetvis att många svenskar kommer att vara på plats och att vi tar oss vidare till både mellanrundan och finalhelgen i Göteborg, säger Hagman.
Övriga värdstäder är Kristianstad, Malmö och Helsingborg.
TRE HETA EM-MATCHER
• Över 5 000 av 7 500 biljetter till Sveriges premiär på Hovet är sålda
• Över 6 500 av 11 000 biljetter till semifinalerna i Scandinavium är sålda
• Över 8 000 av 11 000 biljetter till finalen i Scandinavium är sålda