Nyheter

Dam / 24 juni 2018

Svensk förlust även mot Danmark

SOC blev ingen framgångssaga för U20-damerna. Även den tredje matchen förlorades, 24–28 (12–12) mot Danmark.

• • •

Efter förlusten mot Norge i lördags efterlyste förbundskapten Erik Larholm framförallt ett bättre försvarsspel och redan från avkast mot Danmark visade svenskarna att man lyssnat på sin tränare.
Defensiven var aggressiv från början och även om det dröjde några minuter, fick man också igång målskyttet. När Julia Olsson gjorde 4–6 i svensk favör tog Danmark time out och Sverige hade fått en bra start.
Danskarna kom in i matchen mer efter det, och resten av halvleken blev väldigt tajt och jämn. Kristin Thorleifsdottir gick i bräschen offensivt med flera patenterade bombskott och inspel, och det var helt jämnt i paus, 12–12.
Jämnt var det även i början av den andra halvleken men Danmark gick ifrån till 18–16 och tvingade Erik Larholm till en ny time out. Det svenska anfallsspelet började gå i stå mot ett mer utgrupperat Danmark, där de röda valde att sätta en punkt på Sveriges speluppläggare.
I jakten på mål gick det snabbt för Danmark att hugga på de svenska missarna och matchen rann Sverige ur händerna i slutminuterna. Därför blev det tredje förlusten på lika många matcher i SOC för Sverige som nu får slicka såren inför VM som börjar den 1 juli.
– Långa stunder en bra match av oss. Vi hade ett bra snack igår kväll och när man jobbar med något som hela tiden utvecklas, blir det också bättre och bättre. Vi har haft mer tid tillsammans och fler matcher ihop, det börjar synas, säger Erik Larholm.
– Det är en jämn match ända fram till dom går ut på punktmarkering, då får vi det lite jobbigt med några förhastade beslut. Men överlag en bra reaktion på matchen mot Norge och det är trots allt ett av de bästa lagen vi möter. Vi har 45 minuter om inte mer som är bra idag, fortsätter Larholm som nu blickar mot VM:
– Det syns att vi gått framåt över de här tre matcherna. Vi har lite nytt folk på nya positioner men jag har fått svar på vad vi kan göra bra. Men framförallt har tiden tillsammans varit nyttig, den är otroligt viktig.
Bästa svenska målskytt för dagen var Kristin Thorleifsdottir som tog mycket ansvar i offensiven.
– Jag tycker vi har betydligt bättre go i laget idag, sett till Norge-matchen. Det är mer att vi kämpar för varandra och kör ända in i kaklet med bättre inställning redan från start. Det är något vi snackat mycket om, vi ska aldrig förlora på kämpaglöden. Det känns bra i försvaret stora delar av matchen och både Rebecca Nilsson och Wilma Andersson i mål är duktiga.
Hur känner du kring det stora ansvaret som ligger på dina axlar i specifikt offensiven?
– Jag tycker vi gör det bra med de spelare vi har. Det är klart det blir lite extra fokus på mig men vi har andra som också är väldigt duktiga. Dessutom känner jag att det är kul med den pressen och få vara den som leder laget lite grann. Men det finns fler ledartyper i laget, det tycker jag vi visade idag. Vi ville få en bra känsla med oss till VM och det har vi fått.
Målen, Sverige: Kristin Thorleifsdottir 5, Hannah Scheuer Larsson 4, Ida Gullberg 3, Clara Lerby 3, Victoria Larsson 2, Julia Olsson 2, Tilda Winberg 2, Vilma Matthijs Holmberg 1, Frida Rosell 1, Olivia Löfqvist 1.
Danmark: Line Mai Hougaard 8, Emma Friis 6, Laura Jensen 6, Helena Kindberg Hansen 3, Helena Elver Hagesø 2, Caroline Svarre 2, Stine Nørklit Lønborg 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Danmark: 4 x 2 min.
Text: Marcus Löfström
Foto: Hasse Nilsson