Nyheter

Dam / 26 november 2019

Svensk förlust i VM-genrepet

Sju bollar skilde Sverige och Norge åt såväl i halvtid som efter 60 minuter när länderna genrepade inför VM som startar i Japan på lördag. 32–25 skrevs de norska segersiffrorna till.

– I uppställt försvar tycker jag att vi gör det bra, men vi gör enkla misstag framåt som ger dem lätta kontringsmål, säger Bella Gulldén som var tillbaka i landslaget efter nästa ett år.

Kongo-Kinshasa väntar i VM-premiären för Sverige på lördag och laget laddar just nu i japanska Fukuoka. I förrgår genomfördes ett gemensamt träningspass, i dag möttes länderna i en landskamp som var genrep för båda lagen.

Norge inledde matchen bäst, men Sverige kunde komma tillbaka och kvittera fyra gånger om, till 3–3, 4–4, 5–5 och 6–6, innan Norge kunde göra ett ryck.

– Vi hade tyvärr en period i första halvleken som var mindre bra där vi tappade aggressiviteten och slutade hjälpa varandra i försvaret. Vi tappade också tålamodet och rörelsen utan boll offensivt och då drog de ifrån, säger förbundskaptenen Henrik Signell som ändå var nöjd med andra delar av matchen.

– Ja, i övrigt tycker jag att vi gjorde en helt okej match. Vi spelade runt på mycket folk och i många olika konstellationer. Det tar tid att hitta tajmingen, men vi har några träningspass där vi kan jobba för att hitta den och vi ser fram emot premiären på lördag.

Norge gick till halvtidsvila med 19–12 och rivstartade med att göra 5–1 i inledningen av den andra halvleken och ledde då med elva mål, men Sverige kom tillbaka och andra halvleken slutade oavgjort, 13–13.

Bella Gulldén var tillbaka i det svenska laget efter att ha blivit mamma i somras och i sin första landskamp sedan december förra året blev hon Sveriges bästa målskytt med fyra fullträffar.

– Det är alltid kul att spela, men jag har en bit kvar innan jag är där jag vill vara. Men jag tycker att det går bättre och bättre hela tiden, säger 30-åringen som spelade 20 minuter.

– Vissa stunder tycker jag att det såg bra ut för oss, men vi gjorde en del misstag och hittade inte rätt i tajmingen hela tiden, men vi har mer tid att spela ihop oss, säger hon.

Medan Gulldén gjorde sin 205:e landskamp spelade den nio år yngre Kristin Thorleifsdóttir sin första. Rimboprodukten fick kliva in på banan under matchens sista fem minuter.

Sverige stannar i Fukuoka till på fredag då resan till Kumamoto går.

SVERIGE–NORGE 25–32 (12–19)

Sverige: Bella Gulldén 4, Jamina Roberts 3, Mikaela Mässing 3, Nathalie Hagman 3, Melissa Petrén 2, Anna Lagerquist 2, Emma Lindqvist 2, Linn Blohm 2, Hanna Blomstrand, Olivia Mellegård, Marie Wall, Johanna Forsberg.
Norge: Camilla Herrem 7, Stine Bredal Oftedal 5, Emelie Hegh Arntzen 4, Moa Högdahl 3, Silje Waade 3, Kari Brattset 3, Marit Røsberg Jacobsen 2, Sanna Solberg 2, Stine Skogrand, Marta Tomac, Ingvild Bakkerud.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Norge: 4 x 2 min.
Publik: 350 (Teria Sekisui House Arena, Fukuoka, Japan).

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån