Nyheter

Dam / 22 september 2020

Svenska damerna EM-laddar i Trollhättan 

Det svenska damlandslaget kommer att ha sina mästerskapsförberedelser i Trollhättan – precis som 2017 och 2018. Ungern står för motståndet både den 28 och 29 november innan avresan till Danmark sker. 

– Ungern blir en bra värdemätare på var vi står inför EM, säger förbundskaptenen Tomas Axnér. 

Sverige inledde EM-kvalet med två klara segrar mot Nordmakedonien och Portugal förra hösten, men senare ställdes resterande kvalmatcher in på grund av covid-19 och Sverige gick direkt till EM tack vare placeringen i EM 2018. Nu har handbollen sakta rullat igång igen och första landskamperna sedan VM i december i fjol kommer att spelas i Skåne nästa vecka. Polen står för motståndet i Lund den 1 oktober och i Ystad den 3 oktober.

Det är enda samlingen innan EM-truppen ska presenteras vecka 44 och sedan samlas den 24 november. Samlingen sker i Trollhättan där Sverige kommer att ladda inför EM i Danmark och Norge (3–20 december). Sverige laddade också upp i Trollhättan inför VM i Tyskland 2017 och EM i Frankrike 2018 där det blev svenska fjärde- och sjätteplatser.

På schemat står också två matcher mot Ungern, båda dessa spelas i Arena Älvhögsborg i Trollhättan. Datum för landskamperna är 28 och 29 november.

Tomas Axnér, förbundskapten för Sverige:

– Vi ser verkligen fram emot att ladda upp i Trollhättan inför EM och där få två matcher mot Ungern där vi kan finslipa vårt spel. Ungern är en bra motståndare som ligger på ungefär samma nivå som vi gör och blir en bra värdemätare på var vi står inför EM.

Målvakten Johanna Bundsen, fostrad i Uddevallaklubben GF Kroppskultur tre mil bort, var med under mästerskapsuppladdningarna i Trollhättan såväl 2017 och 2018. Nyss blev hon uttagen till landslaget igen för första gången sedan hon blev mamma i våras.

– Tack vare bra uppladdningar kom vi förberedda till såväl VM som EM med bra slutplaceringar som följd. Vi har trivs bra där och jag hoppas att jag får komma dit igen i november. Mitt mål är i alla fall att bli uttagen till EM-truppen, säger 28-åringen som numera spelar för danska Köpenhamn.

Information om eventuell biljettförsäljning och publik på matcherna i Trollhättan kommer i ett senare skede när nya regler och riktlinjer har klubbats av regeringen.

Eje Grönquist, lokal projektledare:

– Vi i KFUM Trollhättan Handboll känner oss hedrade och glada att återigen få stå som arrangör för damlandslagets uppladdningsläger inför EM inklusive landskamperna mot Ungern. Det visar att föreningens organisationsförmåga gjort bra ifrån sig de senaste tre gångerna som vi samarbetat med Handbollslandslaget i olika uppdrag. Vi ska vi förstås göra vårt bästa för att leverera en bra upplevelse för landslaget.

Tommy Svensson, förvaltningschef, Trollhättans stad:

– Trollhättans stad tycker att det är väldigt roligt att Handbollslandslaget åter har valt Trollhättan som uppladdningsarena. Tillsammans med våra lokala samarbetspartners KFUM Trollhättan och Arena Älvhögsborg kan vi ge landslaget ypperliga möjligheter att komma väl förberedda till EM.

DAMLANDSLAGETS KOMMANDE MATCHER

1 oktober: Polen (Sparbanken Skåne Arena, Lund, 18.00)
3 oktober: Polen (Ystad Arena, 18.00)
28 november: Ungern (Arena Älvhögsborg, Trollhättan)
29 november: Ungern (Arena Älvhögsborg, Trollhättan)
3 december: Tjeckien (EM, Arena Nord, Fredrikshamn, 20.30)
5 december: Spanien (EM, Arena Nord, Fredrikshamn, 20.30)
7 december: Ryssland (EM, Arena Nord, Fredrikshamn, 20.30)

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån