Nyheter

Dam / 5 februari 2018

Sverige avslutar EM-kvalet i Örebro

Färöarna står för motståndet i Sveriges sista match i det pågående EM-kvalet. Matchen kommer att spelas i Idrotthuset i Örebro den 2 eller 3 juni.

• • •

Förra söndagen avslutades herrarnas EM i Kroatien och det blev en svensk succé med första EM-medaljen på herrsidan på 16 år. I december spelas damernas EM i Frankrike och Sverige har skaffat sig ett bra läge att kvalificera sig dit genom att vinna de två inledande matcherna.

I mars fortsätter EM-kvalet med dubbla matcher mot Serbien, i Nis den 21 mars och i Skövde den 24 mars, för Bella Gulldén, Hanna Blomstrand, Nathalie Hagman och de andra. De två sista omgångarna spelas i månadsskiftet maj/juni och Sverige möter först Makedonien på bortaplan och avslutar sedan på hemmaplan mot Färöarna. Avslutningsmatchen kommer att spelas i Örebro och matchdatum är 2 eller 3 juni.

– Det är väldigt positivt att ett av Sveriges populäraste landslag kommer till Örebro där handbollsintresset är stort och traditionerna starka. EM-kvalmatchen blir ytterligare ett bevis på att vi jobbat hårt för att fler människor ska komma i kontakt med handbollen, säger Jerker Lindgren, ordförande i Örebro SK Handboll, som är lokal arrangör.

Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget, om valet att placera EM-kvalmatchen i Örebro:

– ÖSK Handboll delar vår vision och ambition att handbollen ska vara till för alla och genom det stora samhällsansvar klubben tar med sitt integrationsprojekt “Handboll för hjärta och gemenskap” visar de att handbollen i Örebro ligger i framkant. Därför känns det både bra och viktigt att ett av världens bästa handbollslag får avsluta EM-kvalet i Örebro och ta avstamp mot kommande säsong, mästerskap och framtiden för svensk handboll.

Madeleine Eriksson, projektledare Stora evenemang, Örebrokompaniet:

– Det är fantastiskt kul att Örebro får stå värd för handbollslandslagets sista kvalmatch inför EM i Frankrike, som Sverige förhoppningsvis når. Örebro har en lång tradition av stora idrottsevenemang och handbollslandslaget lockar alltid storpublik här. Vi önskar damerna lycka till i kvalet och varmt välkomna till Örebro.

Sverige och Serbien delar på ledningen i EM-kvalgruppen, båda på fyra poäng efter två matcher. Makedonien och Färöarna står fortfarande på noll poäng.

Biljetterna till EM-kvalet mellan Sverige och Färöarna i Örebro släpps senare under våren på handboll.ebiljett.nu.

SVERIGES EM-KVALMATCHER
28 september:
Makedonien (h), 38–26
1 oktober: Färöarna (b), 33–15
21 mars: Serbien (b, Nis)
24 mars: Serbien (h, Skövde) Köp biljett
30–31 maj: Makedonien (b, spelplats ej klar)
2–3 juni: Färöarna (h, Örebro, tid ej klar)

Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån