Nyheter

Dam / 22 januari 2020

Sverige avslutar EM-kvalet i Uppsala

IFU Arena i Uppsala blir spelplatsen när Sverige tar emot Portugal i den sjätte och sista EM-kvalmatchen. 

– Det är alltid kul att komma till nya arenor och städer och jag hoppas att vi kan bjuda publiken i Uppsala på riktigt härlig handbollsfest, säger landslagsveteranen Nathalie Hagman. 

De svenska damerna inledde i höstas EM-kvalet på ett lysande sätt med storsegrar hemma mot Nordmakedonien och borta mot Portugal. När EM-kvalet fortsätter i mars står ett dubbelmöte med Tjeckien på schemat innan kvalet avslutas sista veckan i maj.

Då väntar först Nordmakedonien borta (27 eller 28 maj) och nu står det klart att det är Uppsala och IFU Arena som gäller för avslutningen den 31 maj. Det blir den första handbollslandskampen någonsin i den arenan.

– Jag var där på USM-finalerna förra året och imponerades över anläggningen och atmosfären där, så det ska bli riktigt roligt att komma dit med landslaget och förhoppningsvis avsluta kvalet med en seger. Portugal är en handbollsnation i medvind just nu, det har vi inte minst sett herrsidan där de imponerat stort i EM, men vi ska ändå ses som klar favorit i det här mötet säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Nathalie Hagman har som mål i år att spela sina nionde och tionde mästerskap för Sverige.

– För mig som stockholmare blir det nästan som att komma och spela på hemmaplan, vilket jag ser fram emot. Portugal är ett lurigt lag att möta och den här matchen blir väldigt viktig för oss i våra förberedelser inför OS, som hag verkligen hoppas att vi kvalar in till, säger hon.

De två bästa lagen i kvalgruppen går till EM i Danmark och Norge i december.

Anna Lindström, chef för Uppsala Convention Bureau på Destination Uppsala:

– Det är imponerande att se vad vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans. Vi hoppas att många tar tillfället att få uppleva en landskamp på hemmaplan i Uppsala. Genom att gemensamt arbeta för fler, gärna fleråriga, evenemang så finns bra möjligheter för arrangörsföreningarna lokalt och regionalt att utvecklas framåt och att både upprätthålla men också öka handbollsintresset högre upp i åldrarna.

Tobias Svensson, vd för IFU Arena i Uppsala:

– Vi är både stolta och glada över att få välkomna damlandslaget i handboll till IFU Arena för den avslutande EM-kvalmatchen mot Portugal. Det känns naturligt att bredda samarbetet med Svenska Handbollförbundet och Handbollslandslaget efter det lyckade arrangemanget med USM förra året. Eftersom USM kommer tillbaka i april igen blir det mycket handboll på IFU Arena denna vår och det ser vi fram emot.

EM-KVAL, GRUPP 5

25 sep 2019 Tjeckien–Portugal 31–20
26 sep 2019 Sverige–Nordmakedonien 34–25
28 sep 2019 Portugal–Sverige 19–38
Nordmakedonien–Tjeckien 29–37
25 mars 2020 Tjeckien–Sverige (Zubri)
26 mars 2020 Portugal–Nordmakedonien (Tondela)
29 mars 2020 Nordmakedonien–Portugal
Sverige–Tjeckien (Skövde)
27–28 maj 2020 Nordmakedonien–Sverige
Portugal–Tjeckien
31 maj 2020 Sverige–Portugal (Uppsala)
Tjeckien–Nordmakedonien
M V O F GM IM P +/–
Sverige 2 2 0 0 73 45 4 +28
Tjeckien 2 2 0 0 68 49 4 +19
Nordmakedonien 2 0 0 2 55 72 0 –17
Portugal 2 0 0 2 39 69 0 –30

Alla resultat och tabeller i EM-kvalet >>

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån