Nyheter

Dam / 30 maj 2018

Sverige EM-klart efter kross mot Makedonien

De svenska damerna är klara för EM i Frankrike i vinter, trots att en omgång återstår av kvalet. Sverige var fokuserat från start, ryckte snabbt åt sig en flermålsledning och vann till slut borta mot Makedonien med  32–20 (16–7).

• • •

I juni förra året blev Sverige klart för VM efter att ha besegrat Makedonien två gånger om i kvalet. I dag bokades en ny mästerskapsbiljett efter seger mot samma motståndare. Matchen i den femte av sex kvalomgångar spelades i SRC Kale i huvudstaden Skopje och Sverige visade omgående vilket lag som var det bästa.
Jamina Roberts och Bella Gulldén inledde strålande, framåt Lugifostrade duon Sabina Jacobsen/Anna Lagerquist lät ingen komma förbi och längst bak gjorde Filippa Idéhn en strålande förstahalvlek som bland annat innefattade straffräddningar.
I halvtid var ställningen hela 16–7 i svensk favör. Andra halvleken blev desto jämnare och Makedonien svarade för en stark insats. Lagen bytte lagen mål med varandra flera gånger innan Sverige, tack vare ett starkt målvaktsspel och effektivt kontringsspel till slut kunde vinna med 32–20.
Mathilda Lundströms 30–18 var hennes första mål i landslaget.
– Vi är ett bättre lag på pappret och visar det även på planen i dag. Vi står väldigt bra bakåt så springer vi mer än vad de gör och det är det som avgör i dag, säger Filippa Idéhn, som nu kan få spela EM på hemmaplan i vinter.
Den 12 juni lottas kvalet och en av spelorterna är Brest.
– Det ska bli jättekul att spela EM i Frankrike, särskilt när jag spelat där en säsong nu. Förhoppningsvis kan vi sätta dit de där fransyskorna den här gången.
Även Bella Gulldén kommer att spela i Brest kommande säsong. Hennes korta analys av matchen är:
– Jätteskönt. Vi vinner klart och jag tycker att vi spelar riktigt bra match. I andra halvlek slappnar kanske av lite, men i första halvlek kör vi över dem.
En match återstår för svensk del i kvalet, mot Färöarna i Idrottshuset i Örebro på lördag. EM spelas i Frankrike 29 november–16 december.

MAKEDONIEN–SVERIGE 20–32 (7–16)
Makedonien:
Monika Janeska 5, Sara Ristovska 5, Elena Gjorgjijevska 3, Teodora Keramichieva 2, Jovana Sazdovska 2, Ivana Gakidova, Marija Nikolic, Marija Shteriova.
Sverige: Jamina Roberts 7, Nathalie Hagman 6, Loui Sand 4, Olivia Mellegård 3, Bella Gulldén 3, Hanna Blomstrand 2, Johanna Westberg 2, Carin Strömberg, Mathilda Lundström, Daniela Gustin, Anna Lagerquist, Sofia Hvenfelt.
Utvisningar, Makedonien: 4 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Florian Hofer & Andreas Schmidhuber, Österrike.
Publik: 600 (SRC Kale, Skopje).

SVERIGES MATCHER I EM-KVALET
28 september: Sverige–Makedonien 38–26
1 oktober: Färöarna–Sverige 15–33
21 mars: Serbien–Sverige 30–23
24 mars: Sverige­–Serbien 31–30
30 maj: Makedonien–Sverige 20–32
2 juni: Sverige–Färöarna (16.00)
Ställning: Serbien 8, Sverige 8, Makedonien 4, Färöarna 0.
Resultat och ställning i alla grupper
EM 2018
Datum: 29 november–16 december 2018.
Värdland: Frankrike.
Värdstäder: Nantes, Nancy, Montbeliard, Brest och Paris.
Mer info om EM: www.ehf-euro.com.
Text: Daniel Vandor
Arkivfoto: Simon Lamotte/Bildbyrån