Nyheter

Dam / 6 juni 2019

Sverige klart för VM i Japan efter ny överkörning

De svenska damerna firade nationaldagen genom att krossa Slovakien på bortaplan i VM-kvalet. Det blev 45–24 i kväll, totalt 78–42, och Sverige är därmed klart för VM i Japan i december.
– En underbar känsla, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

• • •


Förutsättningarna var fina för Sverige inför dagens avslutande VM-kvalmatch i slovakiska Sala. Flest mål i de båda matcherna skulle få kvittera ut en VM-biljett och Sverige hade 15 måls försprång efter 33–18-segern i Karlskrona i lördags.
Och det försprånget började växa omgående i matchen. Sverige gjorde en strålande förstahalvlek och öste in mål efter mål, många som resultat av Johanna Bundsens fina målvaktsspel med kontringsmål som följd. Förbundskaptenen Henrik Signell kunde rulla runt på hela uppställningen och det spelade ingen roll vem som avslutade, det blev allt som oftast mål.
Efter 18 minuter var den svenska ledningen 15–6, i halvtid hela 25–10. 30 måls försprång alltså för Sverige inför den avslutande halvleken. Och även om den var jämnare målmässigt fanns det förstås ingen möjlighet för Slovakien att hota om VM-platsen.
– Väldigt stabil insats där vi fortsätter att göra bra saker trots att vi tidigt går upp i en stor ledning. Alla är med och bidrar och det känns riktigt bra att vi ska till VM. Vår ambition är alltid att vara med i mästerskapen och gå så långt som möjligt där, säger Signell.
En som imponerat stort under den här landslagssamlingen är Melissa Petrén som nästa säsong kommer att spela för danska Horsens.
– En väldigt fin spelare som vuxit otroligt mycket under de här två veckorna och tagit för sig på både träningar och matcher. Hon är en allsidig tvåvägsspelare som dessutom kan spela både till vänster och i mitten på nio meter i anfallet. Det har varit riktigt kul att se henne komma in och prestera, säger Signell.
Petrén:
– Vi fick träff på dem bakåt och “Burre” stod bra. Och så fick vi massor av kontringar och andarnas som vi tryckte på med lite enkla mål och då rann det iväg, säger hon.
Senast Sverige gjorde så många mål var i VM-kvalet mot Makedonien 2017 (46–27) och det här var största segern sedan 49–25 mot Kuba i VM 2015.
SLOVAKIEN–SVERIGE 45–24 (25–10)
Slovakien: Reka Bizik 9, Marianna Rebicova 5, Monika Rajnohova 5, Tatiana Filkova Trehubova 3, Nikoleta Trunkova 2.
Sverige: Mikaela Mässing 9, Linn Blohm 6, Marie Wall 5, Nathalie Hagman 4, Melissa Petrén 4, Carin Strömberg 4, Olivia Mellegård 3, Mathilda Lundström 3, Emma Fernis 3, Jamina Roberts 2, Emma Lindqvist, Anna Lagerquist.
Utvisningar, Slovakien: 4 x 2 min plus ett direktrött. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Peter Herczeg & Peter Südi, Ungern.
Publik: 800 (Mestska Sportova Hala, Sala).
VM I JAPAN
Datum:
30 november–15 december 2019
Lottning: 21 juni i Tokyo
Spelort: Kumamoto
KVALIFICERADE LÄNDER
Världsmästare:
Frankrike
Sydamerika: Brasilien, Argentina
Nord- och Centralamerika: Kuba
Asien: Kina, Kazakstan, Sydkorea
Oceanien: Australien
Afrika: Senegal, Angola, Kongo-Kinshasa
Europa: Ryssland, Nederländerna, Rumänien, Tyskland, Danmark, Norge, Montenegro, Ungern, Sverige
Vinnarna i dubbelmötena Serbien–Polen, Nordmakedonien–Slovenien och Spanien–Island spelar också VM