Nyheter

Dam | Herr / 24 april 2020

Sverige klart för EM och VM

Europeiska Handbollförbundets exekutiva kommitté har i dag beslutat att säsongen 2019/20 är över. Inga kvalmatcher kommer att spelas i sommar och Sveriges damer är därmed klara för EM i december och herrarna för VM i januari. 

Som en följd av covid-19-viruset blir det inga fler handbollsmatcher den här säsongen. Sverige skulle spelat OS- och EM-kval på damsidan och VM-kval på herrsidan, men dessa matcher blir inte av.

Sveriges damer inledde EM-kvalet med två raka segrar i höstas och skulle i mars möta Tjeckien i ett dubbelmöte och sedan Nordmakedonien borta och Portugal hemma i maj. Matcherna i mars sköts upp till juni och tanken var att de fyra avslutande matcherna skulle avgöras i ett turneringsformat i juni.

Kvalet avslutas nu och baserat på slutställningen i EM 2018 kommer ni Frankrike, Ryssland, Nederländerna, Rumänien, Sverige, Ungern, Montenegro, Tyskland, Serbien, Spanien, Slovenien, Polen, Tjeckien och Kroatien göra värdnationerna Danmark och Norge sällskap i EM i december.

Lottningen till EM äger rum i Wien den 18 juni.

– Det hade varit omöjligt att spela ett kval om några veckor när situationen är som den är. Jag är övertygad om att vi hade löst en EM-plats från vår grupp så på så sätt känns det rätt att vi kommer att spela EM i vinter om läget blir bättre, säger damernas lagkapten Sabina Jacobsen.

Likaså ställs det europeiska kvalet till VM i Egypten in. Sverige skulle möta vinnaren av Turkiet och Ryssland i kvalet men får i stället en biljett till Egypten tillsammans med Slovenien, Tyskland, Portugal, Österrike, Ungern, Vitryssland, Island, Tjeckien och Frankrike enligt placeringarna på EM i januari tidigare i år. Sedan tidigare är Spanien, Kroatien, Norge och regerande världsmästaren Danmark klara för VM.

– Det mesta är konstigt just nu med alla inställda matcher och avslutade säsonger, så det är bara att förhålla sig till det som gäller. Nu visar det sig att vår placering i EM i vintras gör att vi får spela VM nästa år och det ser vi förstås fram emot. Nu hoppas jag bara att alla mår bra, att vi kan bli av med viruset och att vi så småningom kan återgå till det normala, säger herrlandslagets försvarsgeneral Max Darj.

Vad gäller herrarnas U18- och U20-EM, som skulle spelas i sommar, finns ett förslag att dessa ska avgöras i januari, men ett slutgiltigt besked kommer att fattas i juni. U16-damernas European Open i Göteborg har ställts in.

I övrigt kommer Barcelona, Paris Saint-Germain, Kiel och Veszprem ta plats i herrarnas Final Four i Champions League i Köln 28–29 december, då de slutade etta och tvåa i respektive grupper.

Foto: Bildbyrån