Nyheter

Dam / 2 juli 2020

Sverige möter Polen i Lund och Ystad

Sveriges två enda matcher innan EM-truppen ska tas ut spelas i Lund den 1 oktober och i Ystad den 3 oktober. Polen står för motståndet i Tomas Axnérs första landskamper som förbundskapten för det svenska damlandslaget. 

Lugi HF har varit starkt representerat i de svenska damlandslagsuttagningarna de senaste åren. Sabina JacobsenAnna LagerquistNathalie HagmanHanna BlomstrandMelissa PetrénJessica Ryde och Clara Lerby, som alla har blivit uttagna i landslaget det senaste halvåret, har ett förflutet i Lundaklubben.

Det har även damernas nya förbundskapten Tomas Axnér, som nyligen lämnade uppdraget för Lugi HF:s herrlag i Handbollsligan för att leda Sverige fram till och med OS i Paris 2024.

Hans första match som huvudansvarig för Sverige kommer att spelas i just Lund den 1 oktober och för motståndet står Polen, VM-semifinalist 2013 och 2015.

– Det är naturligtvis otroligt häftigt att min första landskamp sker på min gamla hemmaplan och jag hoppas samtidigt att Lundaborna sluter upp och stöttar oss i den mån det är möjligt, säger Axnér.

Två dagar senare är det dags för returmöte och det spelas i Ystad Arena.

– Ystad är för mig en stad som jag framför allt förknippar med handboll och bra tryck på läktarna. Det ska bli kul emot att spela i en stad där handbollen betyder så mycket, säger Axnér:

Dessa två matcher är de enda som spelas innan Axnér ska ta ut den trupp som ska representera Sverige i EM i Danmark och Norge 3–20 december. Förra veckan stod det klart att Sverige ställs mot EM-tvåan Ryssland, VM-tvåan Spanien och Tjeckien i gruppspelet i Köpenhamn.

– Jag ser verkligen fram emot att få träffa spelarna i vår första ”riktiga” samling i min regi. Den här samlingen med dubbellandskamper mot Polen blir en väldigt viktig del i vår förberedelse för EM, där en tuff utmaning väntar oss. Jag hoppas få svar på vart vi står och vill verkligen utnyttja tiden till att sätta spelet och smyga min prägel.

Sabina Jacobsen har varit lagkapten för Sverige de senaste åtta åren och fick sin handbollsfostran i Lund där hon var med och sköt upp Lugi HF 2006 i dåvarande elitserien (numera SHE) och där vann skytteligan tre gånger.

– Jag åker hem till Lund så ofta jag får chansen och det är förstås jätteroligt att landslaget ska dit och spela. Mitt mål är förstås att blir uttagen både dit och till EM, jag älskar att spela för Sverige och vill inget hellre än att spela landslagshandboll igen efter att jag missade VM i Japan i vintras och både OS-kval och OS blev uppskjutet ett år.

Förhoppningen är att matcherna kommer att spelas inför publik och biljettförsäljningen kommer i så fall att öppna efter sommaren.

– Det är ett svårt läge för alla arrangörer, men vi följer utvecklingen i samhället och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och det finns därmed i beräkningarna att det eventuellt kan bli matcher med begränsad publik eller helt utan. Oavsett så går hälsan först och vi kommer inte att ta några risker om det finns risk att sprida covid-19 ytterligare, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

Den svenska EM-truppen presenteras i slutet av oktober och samlas den 23 november. Under uppladdningen på hemmaplan kommer ytterligare två landskamper att spelas innan avresan till Fredrikshamn. Orter, datum och motståndare är ännu inte klara för dessa landskamper.

CITAT FRÅN LOKALA ARRANGÖRER

Pehr Palm, vd och ansvarig för idrottsevenemang på Event in Skåne AB:
– Handboll är kultur i Skåne. Upplevelser för besökare och medborgare är en strategisk och viktig drivkraft mot vår ambition, livskvalitet i världsklass. Kultur- och idrottsevent kan användas som plattform för olika upplevelser och attrahera besökare och positionera Skåne som en attraktiv destination. Föreningslivet fyller en viktig funktion och bidrar med förebilder, folkhälsa och utvecklar samhället.

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund:
– Det är glädjande att landskampen mellan Sverige och Polen kommer till Lund. Oavsett om det blir med publik eller utan i detta speciella läge är det bra att spelandet i arenan återupptas. Många handbollstalanger odlas och har vuxit upp i det starka föreningsliv som kretsar kring handbollen i vår kommun.

Andreas Narsell, klubbchef i Ystads IF:
– När vi fick frågan från Handbollslandslaget att arrangera en damlandskamp i Ystads Arena var det en självklarhet att vi skulle göra detta tillsammans med Ystads Kommun. Det skickar även en viktig signal till våra medlemmar och sponsorer i föreningen att vi fortsätter vårt strategiska arbete med att lyfta och uppmärksamma flick- och damhandbollen i Ystads IF. Att matchen går mot just Polen kan också vara extra intressant, om gränserna är öppna tills dess, då det kan ge en effekt av flera hitresta polska supporters.

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån