Nyheter

Dam / 27 mars 2017

Sverige toppseedat inför EM-kvallottningen

Den 21 april lottas grupperna till kvalet i damernas EM i Frankrike i i slutet av 2018. Sverige har tagit plats i seedningsgrupp 1 tillsammans med bland andra Norge, Nederländerna och Danmark. De två bästa från varje fyrlagsgrupp plus den bästa trean gör Frankrike sällskap i mästerskapet.

• • •

Nantes, Brest, Nice, Pau, Metz och Paris är spelorterna när Frankrike nästa år för första gången står som värd för damernas EM i handboll. Mästerskapet avgörs 30 november–18 december och lottningen äger rum i Paris den 21 april.
Bara värdnationen Frankrike är direktkvalificerat och 32 lag för upp om resterande 15 platser. Sex av dem spelar ett förkval om två platser, vilket innebär att det sedan blir sju kvalgrupper med fyra lag i varje. De två bästa lagen i varje grupp plus den bästa trean kvalar in till mästerskapet.
Sverige har placerats i seedningsgrupp 1, vilket innebär att laget inte kan ställas mot övriga lag därifrån i kvalet, däribland europamästaren Norge eller tvåan Nederländerna. OS-mästaren Ryssland är placerat i seedningsgrupp 2 tillsammans med bland andra Tyskland, Polen och Kroatien.
– Vi är nöjda att hamna i den första seedningsgruppen, jag tycker att vi hör hemma där. Det är dock oerhört tuffa lag även i den andra seedningsgruppen och även i den tredje där Slovenien, som vi förlorade mot i EM i vintras, och Makedonien, som vi ska möta i VM-kvalet i sommar finns. Vårt mål är förstås att vi oavsett vilka vi lottas mot ska kvala in till EM i Frankrike, säger den svenska förbundskaptenen Henrik Signell.
SEEDNINGSGRUPPERNA TILL KVALET TILL EM 2018
Seedningsgrupp 1: 
Norge, Nederländerna, Rumänien, Danmark, Sverige, Spanien, Montenegro
Seedningsgrupp 2: Ryssland, Tyskland, Polen, Ungern, Serbien, Tjeckien, Kroatien
Seedningsgrupp 3: Slovakien, Slovenien, Ukraina, Österrike, Vitryssland, Turkiet, Makedonien
Seedningsgrupp 4: Italien, Island, Litauen, Portugal, Schweiz, kvallag 1*, kvallag 2*
* Färöarna, Finland, Georgien, Grekland, Israel och Kosovo spelar ett förkval där de delas in i två grupper á tre lag. Gruppsegrarna tar plats i kvalet. 
DATUM FÖR KVALET TILL EM 2018
Omgång 1:
27–28 september 2018
Omgång 2: 30 september–1 oktober 2017
Omgång 3: 21–22 mars 2018
Omgång 4: 24–25 mars 2018
Omgång 5: 30–31 maj 2018
Omgång 6: 2–3 juni 2018
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån