Nyheter

Dam / 29 november 2018

Sytrarna Bennani laddar för EM-debuten

Det är inte bara de svenska spelarna som laddar för EM-premiären. I Montbeliard finns tvillingsystrarna Maria och Safia Bennani som på lördag gör mästerskapsdebut när de blåser igång matchen mellan Kroatien och Spanien.

• • •

De nådde inte toppen som spelare – men har hela tiden tagit kliv mot toppen som domare och har under hösten varvat SHE och Handbollsligan med Champions League och EHF-cupmatcher.
Nu är Maria och Safia Bennani på plats i Frankrike för att döma sitt första internationella seniormästerskap.
– Det är klart att vi är glada, det är något vi kämpat mot sedan vi började att döma. Det är nog som med spelarna som kommer med i landslaget, det här är vårt sätt att representera Sverige och vi är stolta över att få förtroendet, säger Maria.
Maria och Safia fick för en dryg månad sedan beskedet om EM-uttagningen efter att 14 förnominerade par blivit tolv och förberedelserna inför mästerskapet har varit noggranna.
– Kost, träning och teori är viktigt även för oss som domare och vi har förberett oss genom att titta på många matcher med lagen som vi kan få döma. Vi kollar på video för att vara förberedda på det som kommer, till exempel vilka typer av försvarsspel lagen spelar, kontringar, sju mot sex-spel med mera, säger Safia.
Systrarna dömde sin första handbollsmatch tillsammans säsongen och har sedan deltagit i spännande domarprojekt hos såväl det internationella som det europeiska handbollsförbundet.
– Vid junioråldern märkte vi att vi tittade mer på domarna under än match än på spelarna. Efter att vi dömde finalen i Sverigecupen insåg vi att vi ville fortsätta och verkligen satsa på det här, säger Maria.
Förra året dömde de damernas U19-EM och kände att de höll på internationell nivå. Då började också drömmen om ett seniormästerskap bli mer verklig.
I måndags anlände de till Frankrike och har tillbringat ett par dagar med övriga domare och delegater i Nancy och de reste i går till Montbeliard där de på lördag dömer matchen mellan Spanien och Kroatien i EM:s grupp C. Hur schemat ser ut framöver vet de inte.
– Vi bedöms av och går igenom varje match med domarobservatören och får ta en match i taget. Nästa dag kan vi vara i en helt annan stad och grupp. Det enda vi vet är att vi förstås inte kommer att få döma i Sveriges grupp, säger Safia.
Text: Daniel Vandor
Foto: Uros Hocevar/EHF