fbpx

Nyheter

Dam / 4 december 2019

Thörn: “De borde passa vår spelstil bättre”

I två år var Martina Thörn helt borta från landslaget och visste inte själv om hon skulle kunna komma tillbaka. Men det gjorde hon och har i Kumamoto mästerskapsdebuterat. 

– Det är så klart en härlig stämning när vi inlett med att vinna tre matcher, säger målvakten. 

Det var kvällen före avresan till Kumamoto som Martina Thörn fick beskedet från Henrik Signell och Janne Ekman att hon skulle skrivas in i den svenska VM-truppen.

Ett mästerskap hade hon förvisso upplevt tidigare – som reserv på plats i OS i Rio de Janeiro 2016 – men den här gången skulle hon få dra på sig matchtröjan.

Efter sex raka mästerskap med Filippa Idéhn och den för tillfället gravida Johanna Bundsen blev det därmed ett nytt målvaktspar till det här VM-slutspelet.

Vägen dit har varit allt annat än spikrak för Thörn, som fostrades i VästeråsIrsta HF och sedan tog vägen via Norge till den danska ligan.

VM-genrepet i Fukuoka förra tisdagen var hennes första landskamp på över två år. Den stora anledningen har varit att varit borta i perioder på grund av hjärnskakningar.

– Det var förstås väldigt jobbigt, samtidigt är jag en person som försöker se det positiva i allt. Jag fick sänka ribban och vara glad för det jag kunde klara av, sänka landslagsambitionerna och mer kunna glädjas åt att spela handboll igen.

Den första hjärnskakningen kom efter serie skott i huvudet under kort tid, den andra under en uppvärmning i samband med en ligamatch.

– Då trodde vi att jag skulle vara tillbaka på två veckor, men det tog nio månader. Det är så komplext med hjärnskakningar och det blir även ett mentalt spel när man är friskförklarad igen.

Är du rädd när du står i dag? 

– Nej, det tycker jag inte. Jag spelar väldigt fritt. Jag känner att kan spela handboll på en hög nivå igen, men samtidigt har jag så klart respekt för att det finns målvakter som har slutat för att det mentala har hämmat dem och hindrat dem från att spela fritt.

Under VM stod hon andra halvleken mot Kina och fick hoppa in mot Japan i går. Nu återstår Argentina under torsdagen och Ryssland på fredag.

– På ett sätt känns det som vi varit här länge och är inne i lunken, samtidigt är det här bara starten. Förhoppningsvis har vi lång tid kvar här. Det är i alla fall väldigt kul att vara här.

Hur var det att komma in på planen för första gången i mästerskapssammanhang? 

– Jag var halvnervös, men samtidigt var det skönt att få komma in, känna att man har gjort det och sen kunna fokusera på andra saker. Efter de första minuterna kände jag att jag var mycket mer avslappnad och det var skönt att få en bra start.

Vad vet du om kommande motståndaren Argentina? 

– Av det jag har sett närmar de sig det brasilianska och europeiska sättet att spela. Långt ifrån det vi har mött nu med Kongo-Kinshasa, Kina och Japan. De borde passa vår spelstil bättre, ett spel vi är mer vana vid. De har klassiska skyttar. Inte så mycket luriga finter och konstiga skott, utan mer kraft.

Matchen mot Argentina spelas 12.20 svensk tid på torsdagen och sänds på TV6 och Viaplay. Sändningen startar 11.30.

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån