Nyheter

Dam / 7 oktober 2016

Tiomålsseger mot Island i EM-uppladdningen

Med knappt två månader kvar till EM i Sverige 4–18 december har Damlandslaget varit samlat några dagar i Landskrona och deltar fredag–lördag i en fyrnationsturnering i Zielona Gora i västra Polen. Sverige mötte Island på fredagseftermiddagen och vann med klara 33–23 efter 20–12 i paus. Sverige får i morgondagens final klockan 15.40 möta hemmanationen Polen som besegrade Slovakien med 28–18 efter 13–10 i paus. Island får ta sig an Slovakien klockan 13.30 om tredjeplatsen i turneringen.

• • •

Sverige hade kontroll på hela matchen och ledde från början mot ett Island som var med i målprotokollet, efter underläge 0–3 i början, till 4–4 innan Sverige gick direkt till 7–4 och sedan höll ledningen fram till slutsignalen.
Här matchens målbild (med Islands siffror först): 0–3, 4–4, 4–7, 6–11, 7–14, 8–16, 11–19, 12–20 (paus), 14–21, 17–23, 18–24 18–28, 20–30 och 21–32 fram till slutsignalens 23–33.
Spelmotorn och strategen Bella Gulldén fick en smäll över höfttrakten i slutet av första halvlek och vilade för säkerhets skull i andra halvlek. Men spelade så bra i första halvleken, med bland annat fem mål, att hon fick priset till Sveriges bästa spelare.
Tre debutanter fanns på planen, vänstersexan Olivia Mellegård och högersexorna Emma Ekenman-Fernis och Daniela Gustin. Särskilt Mellegård fick mycket speltid och forsade fram på sin kant och noterades för tre mål och kastade bort lika många frilägen minst. Hennes spel verkar lovande.
Vänsterniorna Jenny Alm och Johanna Westberg tryckte på bra och noterades båda för sex fullträffar. En annan som fortsätter ruska om längs linjen är mittsexan Linn Blohm, som tryckte in fem bollar trots stenhård uppvaktning av det isländska försvaret.
Filippa Idéhn vaktade målet i första halvlek och höll bra standard. Hon avlöstes i andra halvlek av Martina Thörn. Hon hade bland annat chans att bli tvåmålsskytt, men missade de båda långskotten mot det tomma Islandsmålet. Hon kom inte upp i Idéhns klass, men lyckades i alla fall klara två straffkast som hon ”psykade” utanför målet.
– Det var stabilt och en bra genomkörare! uttalar sig förbundskaptenen Henrik Signell på telefon från Polen, och i morgon blir det ju final mot vinnaren mellan Polen och Slovakien.
– Gulldén fick en smäll på några mjukdelar med en liten blödning, som inte skall vara någon fara till i morgon. Men med tanke på att vi spelar redan i morgon, så var det väl lämpligt att vila henne resten av matchen i dag.
– Johanna Westberg gjorde det väldigt bra idag, och det var kul att se. Annars tycker jag att vi får till försvarsspelet, även om vi hade lite problem i början med deras sju mot sex-spel. Men vi fick kläm på det allteftersom.
– Jag är nöjd med anfallsspelet i första halvlek, och att vi kunde spela runt på hela laget i i och med att det är match redan i morgon.
– I debutanten Olivia Mellegård är det fart och speed och jag tycker hon gör det jättebra i sin första landskamp, och visar att hon vill vara med på den här nivån, även om hon missade några avslut.
– Hon kommer att växa in i detta, och nu när debuten är avklarad, så känner hon sig säkert lite lugnare i fortsättningen.
ISLAND–SVERIGE 23–33 (12–20)
Island: Karen Knutsdottir 5 (2 straffar), Pörey Anna Asgeirsdottir 3, Eva Björk Davidsdottir 3, Rut Jonsdottir 3, Hildigunnur Einarsdottir 2, Sunna Jonsdottir 2, Hrafnhildur Prastardottir 1, Steinunn Hansdottir 2, Anna Sif Pålsdottir, Lovisa Thompson. Sverige: Jenny Alm 6, Johanna Westberg 6, Isabelle Gulldén 5 (2 straffar), Linn Blohm 5, Olivia Mellegård 3, Carin Strömberg 3, Ida Odén 3, Sabina Jacobsen 2.
Utvisningar, Island: 2 x 2 minuter. Sverige: 1 x 2 minuter.
Domare: Kornel Habierski och Grzegorcz Goralzyk från Polen.
De sista förberedelserna innan EM på hemmaplan gör Sverige under perioden 21 november till 3 december.
Det är mindre än två månader kvar tills EM på hemmaplan i Sverige och de sista blågula förberedelserna görs under perioden 23 november till 3 december. Förutom ett träningsläger blir det också två matcher på bortaplan mot Tyskland, i Hamm 26 november och i Trier 27 november.
Och 30 november klockan 18.30 är det EM-genrep i Estrad i Alingsås mot OS-tvåan Frankrike.
4 december klockan 18.00 är det sedan EM-premiär på Hovet i Stockholm mot Spanien.
Text: Björn Persson