fbpx

Nyheter

Dam / 1 december 2020

Tomas Axnér inför första mästerskapet

Tomas Axnér gör sitt första mästerskap som förbundskapten och har tagit sikte mot EM-premiären där Sverige ställs mot Tjeckien. Här berättar han om utmaningarna för landslaget och vad som krävs för att Sverige ska lyckas.

– Det en fördel att vi är ett jämnt lag med ett starkt kollektiv. 

Landslaget är framme i Danmark och har påbörjat den sista uppladdningen inför EM. I helgen mötte man Ungern i ett dubbelt genrep där Sverige vann det andra mötet med 31–25.

– Jag tycker att vi fick många positiva svar från de två matcherna. Spelmässigt var det flera steg i rätt riktning jämfört med matcherna mot Polen i oktober, säger Tomas Axnér.

Axnér tillträdde som ny förbundskapten i somras och har hunnit leda Sverige i fyra landskamper inför EM – två mot Polen och två mot Ungern.

– Att vara förbundskapten är otroligt spännande och intressant. Det är en härlig utmaning på alla sätt. Jag gillar sättet att jobba och att man hela tiden måste tänka i olika banor om något ändras eller om en spelare blir skadad. Vardagen ser ut på ett annat sätt nu jämfört med när man tränar ett klubblag, plus att det är många andra saker jag måste göra. Men jag gillar jobbet och tycker att det är skitkul.

En ny förbundskapten brukar innebära ett par förändringar i både spelsätt och spelartrupp. Under hösten har Axnér testat nya spelare i landslaget i den uttagna EM-truppen gör fem spelare mästerskapsdebut.

Hur har du resonerat under hösten när du fått börja jobba med laget?

– Jag har velat inventera och se vad jag anser att vi har för möjligheter med de individer som finns i laget. Jag vill hitta en vinnande väg för landslaget nu och på lång sikt, samt att det går hand i hand med hur vi vill att Sverige ska spela handboll.

Nu kliver in Tomas Axnér in i sitt första mästerskap, tillsammans med den assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg.

– Jag känner inget annat än inspiration och arbetslust. Jag är medveten om att det är krävande och tufft, men jag känner att mina skjortärmar är uppkavlade.

I gruppspelet ställs Sverige mot Tjeckien, Spanien och Ryssland i Herning. Om man går vidare till huvudrundan kan nationer som Frankrike och Danmark vänta.

– Jag tycker att det en fördel att vi är ett jämnt lag. Vi är inte i beroendeställning till två fixstjärnor som allt ska byggas kring. Vi har ett starkt kollektiv där många kan ta ansvar i olika lägen och det gäller att hitta ett sätt att optimera det. Spelarna ska bidra med egenskaper och känna sig trygga i det. För mig är detta en styrka, säger Tomas Axnér om Sveriges chanser i EM.

En annan utmaning blir att laget kommer att leva i en större mästerskapsbubbla än vanligt. På grund av restriktionerna får spelare och ledare till exempel inte lämna hotellet mellan matcherna.

– Jag tror att vi kommer att hantera det jättebra. Vi har pratat mycket om det och har bra infallsvinklar om hur vi som lag och individ ska ta oss an detta. Det är tråkigt att man inte kan gå ut och ta frisk luft, men vi får försöka skapa andra frizoner kring det. Mästerskapet består av träning och matcher, så det är ganska inrutat ändå. Det är inte så att Cristiano Ronaldo besöker Eiffeltornet när han är i Paris.

Vad blir nyckelfaktorerna för att ni ska kunna utmana de allra bästa?

– Det handlar mycket om att se möjligheter – att det går att slå de bästa om vi får till en bra prestation och håller oss till det vi är bra på. Det är jättemycket som handlar om att lyckas med det.

Pandemin har gjort att flera landslag inte kunnat spela lika många matcher inför EM som det var planerat. Därför finns det inte mycket videomaterial att utnyttja när Sverige ska analysera de kommande motståndarna i EM.

– När vi mötte Ungern hade de inte spelat en landskamp på ett år och Tjeckien har inte spelat sedan maj 2019. Just nu är det väldigt svåranalyserat, vilket gör att det kanske blir större fokus på oss själva. Men det var ju en stor skillnad på match ett och två mot Ungern när vi hade material att gå på istället för att killgissa lite. Vi kommer få in mer material ju längre turneringen går så det kommer nog inte att vara ett problem.

På torsdag väntar EM-premiär mot Tjeckien i Herning. En viktig match för Sverige om man vill få en en bra start, enligt Tomas Axnér.

– Tjeckien är ett lurigt lag som vill spela ganska mycket två-mot-två. Det är den matchen i gruppspelet där vi inte kommer att slå ur underläge. På pappret bedöms vi som ett starkare lag och den matchen blir extremt viktig för hur vårt öde kommer att se ut och vilka möjligheter vi får i EM. Det blir ingen promenad i parken om vi inte är där fullt ut.

Text: Marcus Heed
Foto: Bildbyrån