Dam / 7 december 2020

Tung förlust mot Ryssland

En fin blågul prestation räckte inte till några poäng mot Ryssland. Sverige kom ikapp men aldrig förbi i andra halvlek.
– Vi visste på förhand att detta skulle bli tufft, sade Bella Gulldén efter förlustsiffrorna 26–30 (13–15).

Det var två obesegrade lag i EM som gjorde upp om gruppsegern i grupp B under måndagskvällen. Sverige och Ryssland jagade poäng till huvudrundan och var på tårna från start.

Mästerskapsdebutanterna Nina Dano och Kristin Thorleifsdóttir inledde målskyttet för svensk del. De båda skyttarna fick tidig utdelning på sina avslut.

Ryssland replikerade dock snabbt genom Daria Dmitrijeva och Polina Vedechina. Tillsammans rev de upp hål i det svenska försvarsspelet. 4–3 var siffrorna efter fem minuter.

Sveriges anfallslycka blev dock kortvarig. Fint ryskt försvarsspel följdes upp av effektiva omställningar. Sverige tappade sakta men säkert greppet och halkade i från i målprotokollet. Underläget var sex bollar som störst i den första halvleken.

I ett försök att minska gapet satte Tomas Axnér in Emma Lindqvist, Melissa Petrén och Jamina Roberts på nio meter. Tre byten som gav effekt med detsamma. Dessutom levererade Mathilda Lundström och Emma Rask från kanterna.

Sverige gick från 5–11 till 11–13 inom loppet av åtta minuter. Försvarsspelet blev också bättre ju längre halvleken led mot sitt slut. Som grädden på moset gjorde Sverige mål på sina straffar. Nathalie Hagman firade sitt 500:e mål i landslagströjan när hon satte 13–14 från sju meter.

Halvtidssiffrorna skrevs 15–13 till Ryssland. Tremålsskytten Mathilda Lundström intervjuades i paus:

– Jag tycker fortfarande vi är lite för låga i försvarspelet. De är väldigt snabba så vi måste få spelstopp på dem, sade Högersexan.

Efter två raka mål var Sverige ikapp Ryssland i starten av andra halvlek. Men taktpinnen stannade dock hos ryskorna efter att Dmitrijeva utökade till 16–15.

Efter 45 minuter var ställningen 22–20 till Ryssland. Sverige var fortsatt lyckosamma framåt, mycket tack vare Kristin Thorleifsdottir som sköt sönder motståndarförsvaret flera gånger om.

Men dessvärre läckte det bakåt och Ryssland släppte aldrig tag om ledningen. Med fem minuter kvar att spela hade avståndet växt till fyra bollar stort. Ett tappert kämpande Sverige fick se sig besegrade av de finurliga ryskorna.

– Klart att det är surt att förlora. Jag tycker vi fick brottas lite med deras snabba spelare. Vi fick inte tag på dem, sade förbundskapten Tomas Axnér efter slutsignal och fortsatte:

– Vi trodde på det hela vägen och hade bra häng på dem. Men vi kom aldrig förbi.

Slutresultatet skrevs 30–26 (15–13). Därmed tar Sverige bara med sig en poäng in i huvudrundan där Danmark och Frankrike väntar, samt Slovenien eller Montenegro.

Sveriges nästa match spelas klockan 18 på torsdag då Montenegro eller Slovenien står för motståndet (avgörs i morgon). Sedan väntar tvåan i grupp B (Frankrike eller Danmark) på fredag medan det i den avslutande matchen i huvudrundan nästa tisdag blir match mot segraren i grupp A (Frankrike eller Danmark). Matchen mot Danmark kommer att spelas 20.30, den mot Frankrike 18.00.

RYSSLAND–SVERIGE 30–26 (15–13)
Ryssland: Darija Dmitrijeva 6, Antonina Skorobogatjenko 4, Julija Managarova 4, Kristina Kozjokar 4, Polina Vedechina 3, Jekaterina Ilina 3, Vladlena Bobrovnikova 2, Daria Samochina, Olga Gorsjenina, Ksenija Makejeva.
Sverige: Kristin Thorleifsdóttir 6, Anna Lagerquist 3, Mathilda Lundström 3, Emma Rask 3, Melissa Petrén 2, Bella Gulldén 2, Linn Blohm 2, Nathalie Hagman 2, Nina Dano, Emma Lindqvist, Jamina Roberts.
Målutveckling: 5 min: 4–3, 10 min: 8–4, 15 min: 11–5, 20 min: 13–9, 25 min: 14–12, 30 min: 15–13, 35 min: 17–16, 40 min: 20–17, 45 min: 22–20, 50 min: 23–21, 55 min: 27–23, 60 min: 30–26.
Utvisningar, Ryssland: 4 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Ioanna Christidi & Ioanna Papamattheou, Grekland.
Publik: 0 (Jyske Bank Boxen, Herning).