Dam / 11 december 2020

Tungt fall i grannkampen

Sveriges medaljdröm släcktes under fredagskvällen. Grannmötet med Danmark slutade med nederlag efter en högdramatisk avslutning.
– Det känns oerhört tungt. Vår dröm om semifinal är krossad, sade Bella Gulldén efter svensk förlust med 22–24.

Det var vinna eller försvinna för Sverige i sin första match i huvudrundan mot värdnationen Danmark.

Båda lagen kom till spel utvilade och taggade. Precis som tidigare drabbningar länderna emellan stod även en del prestige på spel.

Sverige fick fin utdelning i sina tre första anfall. Kristin Thorleifsdóttir och Carin Strömberg gav Blågult ledningen med 3–1 efter fyra minuter.

Dessvärre missade man sina två första straffar mot Danmarks Sandra Toft. Samtidigt var danskorna lyckosamma i sina omställningar och vände snabbt på steken. I den elfte minuten gav Mette Tranborg hemmalaget ledningen med 5–4.

Sedan följde en svagare, svensk period. Med endast fyra gjorda mål på en kvart kunde Danmark dra i från till en tremålsledning. 11–8 var ställningen med fem minuter kvar av första halvlek. Sverige försökte med time-out.

– I den perioden blev vi tveksamma och tog skott i block. Vi kom för nära det danska försvaret, sade Emma Lindqvist i paus.

Tack vare fint målvaktsspel av Jessica Ryde och bättre anfallsspel lyckades Sverige minska gapet till halvtidsvilan. Paussiffrorna skrevs 13–12 till Danmark i Herning.

– Jag tycker vi kan försöka få tag i några returer och kontra mer. Vi vill få dem enkla målen, menade Lindqvist inför den andra halvleken.

Sverige startade den andra halvleken strålande. Emma Lindqvist kvitterade direkt på kontring. Kort därefter återgav Thorleifsdottir Sverige ledningen från strafflinjen.

Sedan bytte lagen mål med varandra. Varken Sverige eller Danmark lyckades koppla något grepp. Ett mönster som höll sig hela vägen in till slutminuterna.

Med tio minuter kvar att spela var Danmark i ledning 22–20. Men trots svensk ineffektivitet framåt höll man sig kvar i matchen. Främst tack vare ett påläst och följsamt försvarsspel.

Linn Blohm satte sedan förlösande 21–22 och 22–22 vilket bäddade för en högdramatisk avslutning. Men när Sverige var som närmast att fälla avgörandet drog man det kortare strået.

– Marginalerna var på deras sida när vi kunde gå förbi, sade Jessica Ryde efter matchen.

Med ett måls underläge fick Sverige chansen att kvittera på straff med 15 sekunder kvar. Men precis som för två år sedan i EM i Frankrike gick Nathalie Hagman förlorandes i striden mot Sandra Toft. Straffmissen var Sveriges femte i matchen.

– Det blev jäkligt dyrt för oss att bränna fem straffar. Det var tyvärr kostsamt, konstaterade Tomas Axnér efter slutsignal.

Slutresultatet fastställdes av Mette Tranborg som satte 24–22 till Danmark. Därmed är Sveriges chanser till avancemang borta.

Härnäst väntar match på söndag mot Montenegro. Avkast är 18.15.

– Det finns inget annat än att göra allt vad vi kan för att utveckla oss och vinna de matcherna som är kvar, avslutade Axnér.

DANMARK–SVERIGE 24–22 (13–12)
Danmark: Mette Tranborg 6, Anne Mette Hansen 5, Mia Rej 4, Mie Højlund 3, Rikke Iversen 2, Trine Østergaard, Lærke Nolsøe, Line Haugsted, Louise Burgaard.
Sverige: Kristin Thorleifsdottir 4, Emma Rask 3, Jamina Roberts 3, Bella Gulldén 3, Emma Lindqvist 3, Linn Blohm 2, Nathalie Hagman 2, Carin Strömberg, Mathilda Lundström.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 4–4, 15 min: 6–7, 20 min: 9–7, 25 min: 11–8, 30 min: 13–12, 35 min: 16–15, 40 min: 18–17, 45 min: 20–19, 50 min: 21–20, 55 min: 22–21, 60 min: 24–22.
Utvisningar, Danmark: 5 x 2 min. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Viktorija Kijauskaite & Ausra Zaliene, Litauen.
Publik: 0 (Jyske Bank Boxen, Herning).