Nyheter

Dam / 10 december 2020

“Uppåtgående trend i spelet”

På fredag kväll kliver Sverige in i EM:s huvudrunda. Förbundskapten Tomas Axnér är optimistisk efter gruppspelsavancemanget och blickar framåt med tillförsikt. 
– Vi är medvetna om att det blir jättetufft motstånd men vi kikar prestation och den har bara blivit bättre, säger Axnér. 

Exakt en vecka efter premiärkvällen är det dags för mästerskapets nästa fas att ta vid. Sverige kommer med en poäng från sin grupp och inleder huvudrundan mot Danmark innan Montenegro och Frankrike står för motståndet på söndag respektive tisdag kväll.

– Alla matcher i huvudrundan blir avgörande om vi ska gå till semifinal. Jag skulle säga att vi är underdog i den här gruppen på många sätt och vis. Vi möter starkare motstånd på pappret i två av de här matcherna, säger Tomas Axnér på onsdagens pressträff och fortsätter:

– Vi är medvetna om att det blir jättetufft motstånd men vi kikar prestation den har bara blivit bättre. Vi har kommit till huvudrundan med en poäng vilket är klart godkänt med tanke på att vi mötte två medaljörer från VM i fjol.

Hur lyder din summering av er prestation i gruppspelet?

– Vi vann måstematchen mot Tjeckien. Det märktes spelmässigt att vi hade press på oss och vi var illa ute ett tag. Men vi gjorde en fin avslutning och vann matchen. Mot Spanien höjde vi oss och spelade en bättre handboll. Vi fick till ett bra försvarsspel och sett till matchbilden kunde vi tagit en poäng till. Sen tycker jag matchen mot Ryssland var vår spelmässigt bästa insats. Vi vände ytterligare ett underläge och kom upp i likaläge. Det är många saker som indikerar på en positiv utveckling. Vi har en uppåtgående trend i spelet.

Först ut i huvudrundan är alltså värdnationen Danmark som vann två av sina matcher i gruppspelet. Ett lag som Tomas Axnér analyserar på följande vis:

– De har ett bra försvarsspel med Sandra Toft i målet. Deras omställningsspel är också riktigt bra. Generellt sett är dansk handboll väldigt tempostark. Vi behöver kika på vårt hemlöp och få ett gynnsamt tempo i den matchen. Danmark har en komplett trupp i mångt och mycket med fina spelare på alla positioner.

Någon hjälp av hemmapubliken får dock danskorna inte. Precis som i tidigare gruppspelsmatcher kommer Jyske Bank Boxen eka mestadels tom när huvudrundan inleds. Endast 500 människor tillåts i arenan när Danmark spelar.

– En Boxen fylld med danska fans har upplevt många gånger själv. Det är en magisk kuliss. Jag tror Danmark har höga ambitioner i detta mästerskapet. Det vilar nog en press på spelarna som jag hoppas vi kan utnyttja, avslutar Axnér.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån