Nyheter

Dam / 15 november 2017

Westberg i storform inför VM-debuten

Hon laddar för sitt första VM – och kommer dit i storform. Johanna Westberg är den bästa svenska målskytten i såväl Champions League som i danska ligan under hösten.

– Jag har fått ta mer skott efter att (Nathalie) Hagman försvann, säger hon och skrattar.

• • •

Det är en harmonisk och glad Johanna Westberg som tar emot hemma det nyinköpta parhuset något kilometer från Kastrup. Ett av höstens stora projekt har varit att tillsammans med sambon Alexander Nilsson (tidigare fysioterapeut i landslaget), tvillingsystern Emelie och hennes sambo Johan totalrenovera bostaden. Mellanvåningen delar paren på, övervåningen tillhör Johanna och Alex, källaren Emelie och Johan.

Två år ifrån varandra fick räcka, tyckte Johanna och Emelie, som dessutom delar rum när de är iväg med klubblaget Nykøbing Randers. Och glädjen från renoveringen har uppenbarligen gett effekt även på planen. Johanna är den främsta svenska målskytten i Danmark under hösten, Emelie, som också har en viktig roll i försvaret, är den fjärde bästa inför kvällens omgång som är den sista inför VM-uppehållet.

– Jag spelar ungefär lika många matchers som förra säsongen, men då hade vi Nathalie Hagman som gjorde många mål och ofta var den som tog avsluten när armen var uppe. Så i höst har jag fått ta många fler skott och då kommer också målen, säger Westberg.

Förutom kvällens hemmamatch mot Ajax från Köpenhamn återstår en match i klubblaget före VM-uppehållet, mot slovenska Krim i Næstved på söndag. Och Westberg menar att det är just i Champions League det har stämt bäst för henne i höst.

Statistiken styrker hennes tes. På de fem matcher som hittills har spelats har hon gjort 36 mål, varav elva stycken kom borta mot polska Gdynia förra helgen. Bara fyra spelare har gjort fler mål än Westberg i Champions League i höst, däribland världsstjärnan Cristina Neagu som gjort ett mer.

– Det har känts väldigt stabilt i Champions League och det har varit en riktigt häftig och rolig upplevelse. Särskilt hemmamatchen mot Bukarest, som vi lyckades vinna inför en fullsatt hall, var häftig. Och vi har redan kvalificerat oss för nästa omgång, men matchen mot Krim blir ändå extremt viktig. Vinner vi får vi med oss två extra poäng till nästa runda.

Där väntar regerande mästaren Györ, ryska Rostov-Don och danska rivalen Midtjylland.

Det unika med klubblaget är att alla utom en spelare bor i Köpenhamn, där de också tränar två dagar i veckan. Måndagar och tisdagar är det träningar i Nykøbing Falster, 13 mil bort från Köpenhamn, som gäller och där spelas också ligamatcherna. Champions League-matcherna spelas dock i Næstved, i samma arena som Sverige spelade gruppspelet i under VM 2015.

Då gallrades Westberg bort inför turneringen, liksom inför OS i fjol. Men under EM i december (hennes enda tidigare mästerskap var EM 2012) gjorde Westberg det riktigt bra och i VM i Tyskland har hon förutsättningarna för att bli en svensk nyckelspelare. Med sina 186 centimeter är hon längst i det svenska laget och skottet är hennes främsta styrka.

– Det ska bli väldigt ärofyllt att få spela VM, det blir första gången jag får göra det. Vi har fått möjligheter att spela ihop oss ett tag nu och jag hoppas att vi kan få till det och göra ett mästerskap som vi är stolta över.

Vad krävs för att ni ska kunna vara stolta? 

– Det är svårt att säga, men det hade förstås varit häftigt att få en medalj. Men vi har inte satt något officiellt mål med laget än.

Westberg och övriga 15 spelare samlas i Trollhättan på tisdag. Där spelas också genrepet, mot Danmark, den 27 november. VM-premiären spelas den 2 november mot Polen i tyska Bietigheim-Bissingen.

SVENSKA SKYTTELIGAN I CHAMPIONS LEAGUE
Johanna Westberg, Nykøbing Falster, 36*

Bella Gulldén, Bukarest, 23*
Cassandra Tollbring, Larvik, 19
Nathalie Hagman, Bukarest, 15*
Angelica Wallén, Nykøbing Falster, 11
Anna Lagerquist, Nykøbing Falster, 10*
Loui Sand, Brest, 9*
Emelie Westberg, Nykøbing Falster, 6
Maria Adler, Krim, 5
* = Uttagna till VM
SVENSKA SKYTTELIGAN I DANSKA LIGAN
Johanna Westberg, Nykøbing Falster, 39*
Jenny Alm, Köpenhamn, 37*
Hanna Blomstrand, Köpenhamn, 27*
Emelie Westberg, Köpenhamn, 25
Ulrika Toft Hansen, Esbjerg, 24*
Carin Strömberg, Viborg, 23*
Angelica Wallén, Nykøbing Falster, 21
Anna Lagerquist, Nykøbing Falster, 17*
Clara Monti Danielsson, Randers, 16
Daniela Gustin, Randers, 11*
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån
Bilden: Johanna Westberg har gjort en stark höst i Nykøbing Falster och kan bli en svensk nyckelspelare i VM som inleds den 1 december.