fbpx

Nyheter

EM 2020 / 23 januari 2020

Cleo Kinnaman skapar unikt konstverk till Handbolls-EM 2020

Finalspelet i Tele2 Arena i Stockholm närmar sig med stormsteg, på fredag är det dags! Den världskända konstnären Cleo Kinnaman finns på plats för att dela ut ett unikt verk till turneringens mest värdefulla spelare (All Star MVP).
•••

I samband med finalen i Stockholm vill Svenska Handbollförbundet ge en speciell och minnesvärd utmärkelse till mästerskapets mest värdefulla spelare. Därifrån föddes idén att ta hjälp av en konstnär för att skapa ett bestående minne för den spelare som föräras med priset, allt i enlighet med mästerskapets slogan ”dream, win, remember”.
– Vi vill att det här mästerskapet ska göra ett avtryck både bland spelare och fans. För att nå dit vill vi därför göra något som går lite utanför det förväntade. Vi är väldigt tacksamma och glada över att Cleo Kinnaman har tagit sig an det här projektet och att hon bidragit med både stor generositet och ett tydligt engagemang. Nu ser vi fram emot en finalhelg med fantastisk handboll och att vi får ett mästerskap att minnas, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget.
Cleo Kinnaman är idag bosatt i Los Angeles och anses vara en av världens främsta tatuerare. De senaste åren har hon valt att fokusera helhjärtat på konstskapandet. Idag skapar hon stora alster baserade på starka personer som hon mött genom sina många resor runt om i världen. Hösten 2019 såldes ett av Cleos verk för 600 000 SEK i samband med en årlig välgörenhetsmiddag på

Operakällaren i Stockholm.

– Jag vill skapa verk som betyder något och som har en historia i botten. När Handbollförbundet hörde av sig så kände jag att det här var precis ett sådant tillfälle. Det kändes spännande och utmanande och därför ville jag gärna vara med, säger Cleo Kinnaman, konstnär. Under finalhelgen presenteras också ett All star-lag, där de spelare som presterat allra bäst lyfts fram. Dessa spelare kommer att få ta emot en skulptur av den kända glas- och skulpturkonstnären Kristin Larsson.
– Det finns en koppling till minnen främst. Jag inspireras mycket av arkeologiska och naturhistoriska fynd och just den här skulpturen av formen av stenyxor som hittats vid mitt barndomshem. Tennet är återvunnet material av gamla pokaler som talar om tidigare utmärkelser, strävan och drömmar, ofta i sportsammanhang. Dessa pokaler får nu ett nytt liv och mening vilket blir en påminnelse för mottagaren om tidigare generationer som kanske banat väg för deras framgång, säger Kristin Larsson
Cleo Kinnamans verk kommer tilldelas den spelare som av EHF, European Handball Federation, utses till turneringens mest värdefulla spelare. Verket tillsammans med All star-lagets skulpturer lämnas över i samband med finalen som spelas i Tele2 Arena i Stockholm 26 januari.