Nyheter

Herr / 24 oktober 2019

“Alltid speciellt att komma till Kristianstad”

I morgon får Fredric Pettersson springa in i Kristianstad Arena igen – där han firade stora triumfer under sina år i IFK.

– Det är alltid speciellt att komma till Kristianstad, framför allt för att jag har så många bra minnen därifrån, säger den svenska linjespelaren.

• • •

Det blir gott om spelare med kopplingar till IFK Kristianstad, såväl i Sverige som Island när länderna ställs mot varandra i Kristianstad Arena på fredag. I gästerna återfinns IFK-kaptenen Olafur Gudmundsson, Arnar Freyr Arnarsson och Teitur Einarsson medan det svenska landslaget kan mönstra en trupp innehållande nuvarande IFK:arna Philip Henningsson och Valter Chrintz, samt de tidigare brandgulda spelarna Fredric Pettersson, Jerry Tollbring och Albin Lagergren.

Pettersson, som vann två SM-guld med Kristianstad innan handbollskarriären fortsatte i Frankrike, var med senast landslaget spelade i Kristianstad Arena. Då blev det seger mot Nederländerna i EM-kvalet.

– Det var nervigt. Vi var favoriter, men kom från en förlust i Nederländerna. Men vi fick ett grymt stöd från hemmafansen och vi tog oss till VM, säger Pettersson, som fortfarande har känslor för klubben.

– Jag kom till klubben i en väldigt bra tid och fick vara med och vinna de första två i en rad av SM-guld. Det var fullsatt nästan varje match och en väldigt häftig stämning som jag inte hade upplevt tidigare.

En som han ser fram emot att möta på fredagskvällen är Olafur Gudmundsson.

– En otroligt duktig spelare och väldigt rimlig kille. Han har verkligen en av- och påknapp när han går in på planen. Han är otroligt go att ha i laget och kliver ofta fram och gör de avgörande målen, men när man spelar mot honom kan han vara lite av ett svin. Sedan när slutsignalen kommer är han en skön kille igen.

Hur viktig är veckans landskamper mot Island?

– Jag tycker att de är väldigt viktiga. Just för att det är sista samlingen inför hemmamästerskapet, det skulle verkligen vara skönt för oss att visa att vi håller en hög nivå och har någonting bra att bygga på inför EM.

Pettersson mästerskapsdebuterade när Sverige slutade sexa i VM i Frankrike 2017, var sedan med och tog silver i EM i Kroatien 2018 och kallades in när det blev en femteplats i VM i Danmark i januari i år. Han spelar gärna sitt fjärde mästerskap i januari.

– Det hade varit extremt häftigt och speciellt eftersom det är på hemmaplan. Det är inte så många i laget som har spelat mästerskap i Sverige. Jag kommer att kämpa på och ge järnet och visa att jag vill vara med där.

Text: Daniel Vandor
Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån