Nyheter

Herr / 5 november 2016

Andra svenska segern i EM-kvalet

Sverige besegrade även Slovakien på bortaplan i Kosice när kvalet till EM 2018 fortsatte på lördagen. De blågula segersiffrorna skrevs till 21–17 efter 15–8 i pausen. Sverige leder gruppen på maximala fyra poäng efter två omgångar av totalt sex.

• • •

En mycket bra genomförd match av det svenska laget, som ledde hela matchen mot Slovakien på bortaplan i Kosice inför en nära nog fullsatt (7 143 åskådare) Steel Arena. En klar svensk ledning större delen av matchen, men i andra halvlek kom Slovakien oroväckande nära, när man fick stopp på det svenska anfallet med ett offensivt 5–1-försvar som klart störde de svenska attackerna. Slovakien avancerade då från underläge 11–19 till 16–19 på dryga fem minuter.
Men då tryckte Johan Jakobsson in förlösande 20–16 och Mikael Appelgren spikade igen det svenska målet och gjorde tre lysande räddningar på frilägen i rad och Sverige kunde hålla undan
Här matchens målbild (med Slovakiens siffror först): 0–3, 1–6, 3–7, 4–8, 5–13, 8–15 (paus), 11–19, 16–19, 16–20 och 17–20 till slutsignalens 17–21.
– Jag tycker vi gör en jättefin match i det stora hela, summerar förbundskaptenen Kristján Andrésson segermatchen mot Slovakien.
– Vår försvarsinsats tycker jag är prickfri, vi hjälper varandra och mittblocket med Fredric Pettersson och Max Darj gör det jättefint, och Jonas Källman jobbar bra på sin position. Alla de andra också.
– Utifrån vårt försvarsspel så får vi några fina kontringsmål i första halvlek. I andra halvlek tycker jag att de tuffade till sitt spel och samtidigt som vi blir lite passiva i vårt kontrings- och anfallsspel, vilket gör att  de hänger med på ett bättre sätt.
– Några tekniska fel av oss gör att de får möjligheter att göra några enkla kontringsmål. Det var där jag kände att de gjorde sina mål i andra halvlek.
– Jag är rätt nöjd att vi vinner och fick en kick i de mentala förberedelserna inför kommande landskamper. För det är en tuff situation att spela på bortaplan.
– Vi vinner ju med fyra mål, men egentligen så tycker jag att vi är en sju–åtta mål bättre än dem.
– ”Äpplet” (Mikael Appelgren) i målet måste vi lyfta fram i dag. Och försvarsinsatsen tycker jag var den bästa i dag.
Appelgrens räddningar noterade vi till 18 stycken, flera av dem högklassiga i trängda lägen. Och som  antytts tidigare så fungerade försvarets mittlås alldeles utmärkt med förutom Pettersson och Darj även Johan Jakobsson, Albin Lagergren och lagkaptenen Jonas Källman.
De hade många gånger en inte helt lätt uppgift att få stopp på de storväxta slovakiska anfallarna. Men de klev inte undan utan ”tog lite stryk” för att stoppa attackerna.
Källman briljerade dessutom som spets i försvaret och gjorde flertalet bollstölder som slutade i svenska mål. Två av dem prickade han själv in, och det blev också några assists.
Bästa målskytt blev återigen Jim Gottfridsson, nu tillsammans med Niclas Ekberg, båda blev femmålsskyttar. Slovakiens storskyttar Radislav Antl och Oliver Rabek kom till korta på hemmaplan.
I bortamatchen mot Ryssland i Moskva tidigare i veckan blev det tio respektive nio fullträffar för de båda. Mot Sverige på hemmaplan ”bara”  sex respektive tre. Bra jobbat av det svenska försvaret.
På söndagen möttes också Montenegro och Ryssland, och Ryssland noterade sin andra raka oavgjorda match i kvalgruppen. Mot Slovakien hemma i onsdags ledde man med tre bollar och tappade till oavgjort. Och på söndagskvällen ledde man med två bollar mot Montenegro borta och tappade till oavgjort.
SLOVAKIEN–SVERIGE 17–21 (8–15)
Slovakien: Radoslav Antl 6 (4 straffar), Oliver Rabek 3, Miroslav Volentics 3, Tomas Urban 2, Martin Slaninka, Lukas Urban, Jakub Mikita. Sverige: Jim Gottfridsson 5, Niclas Ekberg 5 (1), Lukas Nilsson 3, Jonas Källman 2, Jesper Konradsson 2, Fredric Pettersson 2, Johan Jakobsson, Viktor Östlund.
Utvisningar, Slovakien: 3 x 2 minuter. Sverige: 6 x 2 minuter.
Domare: Nojan Lah och David Sok från Slovenien.
Publik: 7 143 (Steel Arena i Kosice, Slovakien)
STÄLLNING I ÖVRIGA GRUPPER
Grupp 1: Danmark leder på fyra poäng före Ungern fyra, Nederländerna noll och Lettland noll poäng.
Grupp 2: Rumänien leder på fyra före Vitryssland två, Serbien två och Polen noll poäng.
Grupp 3: Spanien leder på fyra poäng före Finland två, Österrike två och Bosnien Hercegovina noll poäng.
Grupp 4: Tjeckien leder på två poäng före Makedonien två, Island två och Ukraina två poäng.
Grupp 5: Tyskland leder på fyra poäng före Slovenien tre, Portugal ett och Schweiz noll poäng.
Grupp 7: Frankrike leder på fyra poäng före Litauen två, Norge två och Belgien 0 poäng.
EM-kvalet fortsätter i vår när omgång 3 och 4 i alla grupperna spelas 3-7 maj 2017. De två främsta i varje grupp kvalificerar sig till EM, plus den bästa trean.
Bilden: Mikael Appelgren, mycket duktig målvakt i Sveriges segermatch borta mot Slovakien. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån.