fbpx

Nyheter

Herr / 17 januari 2019

Andreas Nilsson: "Vi är mindre slita"

Efter fyra inledande segrar väntar i kväll Ungern i den avslutande gruppspelsmatchen i VM. Veszpremproffset Andreas Nilsson tror på en tuff och fysisk match.
– Det brukar alltid vara jämna matcher, men jag tror att vi vinner till slut, säger linjebjässen.

• • •

Sedan 2014 har Andreas Nilsson bott och spelat handboll i Ungern till vardags och han har kontrakt med stjärnspäckade Veszprem till 2021. Faktum är att han är det stjärnspäckade lagets främste målskytt i ligan den här säsongen.
– Oj, är det verkligen så? Det är ingenting jag tänkt på, men förstås lite oroligt, säger Nilsson.
Trelleborgssonen har gjort 42 ligamål, ett mer än norrmannen Kent Robin Tønnesen, två fler än kroaten Manuel Strlek och sju fler än fransmannen Kentin Mahe och slovenen Dragan Gajic.
I Veszprem finns också de ungerska stjärnorna Laszlo Nagy, Mate Lekai och Roland Mikler – som alla är motståndare i kvällens match i Royal Arena i Köpenhamn.
Både Sverige och Ungern är klara för avancemang till mellanrundan i Herning, men då man tar med sig poängen vunna mot de andra lagen som går vidare är det två viktiga poäng som står på spel i kväll.
– Vi vill förstås gå vidare med fyra poäng för att ge oss så bra förutsättningar som möjligt inför huvudrundan och då behöver vi vinna i kväll, säger Nilsson so svarade för tre fullträffar i gårdagens match mot Qatar.
– Det var en tuff match, men Ungern fick också sluta hårt i går. Fördelen för oss är att vi har en bred trupp och många att gå runt på. Ungern fick köra hårt på få spelare och jag tror att de kommer att vara mer slitna i kväll.
– Det är klart att man vill spela så mycket som möjligt, men samtidigt är det skönt att vi har en bred trupp när det är så många matcher på få dagar. Jag tror att vi är mindre slitna än andra lag.
Hur är Ungern att möta? 
– De är stora, tunga och fysiska och kommer med mycket skyttekraft på nio meter bredvid Lekai som är enombrottsspelare. Det brukar alltid vara jämna matcher, men jag tror att vi vinner till slut. Men det kommer att bli en väldigt tuff match.
Vad vill ni har för matchbild? 
– En där vi springer mycket så att de blir trötta till slut. Målvakts-, försvars- och kontringsspelet blir viktigt för oss och då känns det tryggt att vi är bra bakåt i försvaret och med Palicka och Appelgren längst bak.
Medan samtliga svenska spelare är redo för spel saknar Ungern Zsolt Balogh, lagets bäste målskytt efter de tre inledande omgångarna innan han utgick skadad, och Kristianstadbekantingen Iman Jamali som skadade knät i den oavgjorda matchen mot Egypten i går.
– Särskilt Balogh är ett avbräck för dem då de tappar fart. Jamali är förstås också en väldigt bra spelare, men där har de fortfarande skyttekraft så att de räcker. Jag tycker att det finns mer för dem att få ut, de har inte riktigt fått ihop alla bitar i laget.
Matchen mot Ungern startar 20.30 och sänds på TV3 och Viaplay. Sändningen startar redan 19.30.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån