Nyheter

Herr | Landslaget / 17 januari 2020

“Världens bästa sju mot sex”

33-årige Andreas Palicka trivs mellan stolparna. Särskilt när 12 000 svenskar sjunger, klappar och jublar från läktarhåll. Inför fredagens match mot Portugal berättar Palicka bland annat om det blågula stödet på hemmaplan.
– Vi är väldigt tacksamma för publiken, säger målvakten inför huvudrundan. 

Det är ett laddat Sverige som tar sig an huvudrundan och dess första uppgift, Portugal. På fredag kväll ställs nationerna mot varandra i Malmö Arena. Blågult som anländer till Skåne med noll poäng i bagaget är i stort behov av en inledande seger.

– Vi tar en match i taget. Men förmodligen krävs det att vi vinner alla fyra matcher i huvudrundan för att nå semifinal. Det är inget att sticka under stolen med. Vi är glada för att vara i huvudrundan efter ett hyfsat gruppspel, säger Andreas Palicka.

Hur går tankarna inför Portugal?

–Det är lite obekvämt, som det ska vara. De har enligt mig världens bästa sju mot sex spel och har en av Europas formstarkaste målvakter i Alfredo Quintana. Många av spelarna tillhör Porto som jag har ganska bra koll på. De presterar väldigt bra i Champions League. Men jag är glad att det är dags för en ny match.

Från ett målvaktsperspektiv, hur stor skillnad är det på sju mot sex kontra ett mer konventionellt anfallsspel?

– Det handlar hur man kommer in i matchen. Min uppgift som målvakt blir att stänga ytorna för dem. Mot Schweiz löste vi det galant. Men man får räkna med att det blir en del fria lägen när man möter bra lag. För mig blir det normala rutiner med inläsning på skottbild under dagen, inget speciellt eller så.

Många av de svenska supportrarna gläds nog åt Danmarks och Frankrikes uttåg i EM. Hur tänker du kring motståndet i huvudrundan?

– Det var kanske inte vad folk hade räknat med att de skulle åka ut. Men det är de sex bästa lagen som har gått vidare. Kollar man på mötet mellan Portugal och Frankrike exempelvis hade Portugal vunnit de två föregående mötena. Det var hugget som stucket mellan de båda. Jag har hört från lagkamrater i klubblaget som säger att vår huvudrunda är helt öppen. Alla kan slå alla. Det kan mycket väl bli den mest komplicerade huvudrundan någonsin. Vi har en bra chans och jag hoppas att vi har marginalerna med oss, berättar Palicka och fortsätter:

– Vi har inte visat vår bästa sida än. Speciellt anfallsmässigt behöver vi hitta en bättre form. Försvaret var bra mot Schweiz och Slovenien. Mot Polen fick vi inte den träffen vi ville ha, men försvaret har klart varit vår starkaste del hittills.

Du fick en hel del beröm efter premiären mot Schweiz. Hur vill du summera mästerskapet för egen del hittills?

– Den premiären kommer alltid att vara ett extremt stort minne för mig. Att komma hem till Göteborg och göra en bra insats på det sättet betyder jättemycket. Det var en perfekt ingång på EM. Men jag är gammal nog för att veta att det krävs bra insatser i varje match. Både jag och “Äpplet” (Mikael Appelgren) måste spela på en extremt bra nivå om vi ska gå långt.

Vad vill du sätta för ord på läktarinsatsen än så länge?

– Det var utsålt i Scandinavium vilket vi var väldigt tacksamma för. Publiken är lite annorlunda i Sverige jämfört med Tyskland. Man får det man förtjänar. Mot Slovenien märkte man till exempel att stora delar av publiken var nervösa när vi inte lyckades hålla takten i matchen. Det var jubel vid varje räddning och mål, men där emellan var det väldigt nervöst. Det är lite typiskt svenskt och så är vi som spelare också. Det är härligt att det finns olika typer av publik på det viset. Jag har bara lovord till dem.

Med Danmark ute kanske vi kan förvänta oss mer svenskar på plats i Malmö?

– Det får vi hoppas på. Det är viktigt att vi fyller upp hallen. Förhoppningsvis tror jag inte det finns så många danskar som vill se Sverige. Sådant tror jag löser sig självt.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån