fbpx

Nyheter

Herr / 13 juni 2018

Andrésson: "Ska orka vara kvar i toppen"

Efter att hans landslag säkrat en plats i VM 2019, tillät sig förbundskapten Kristján Andrésson blicka både bakåt och framåt.

• • •

Till slut fanns inget skäl för panik eller ens mindre oro. Sverige gjorde jobbet och lite till mot Nederländerna och Kristján Andrésson kunde andas ut.
– Det är klart det är många känslor nu. Vi kommer från ett väldigt bra EM där vi kom tvåa och med det finns det en press på oss. En berättigad press som vi ska klara av att hantera, det är inte alltid så lätt som man kan tro. Dessutom möter vi en motståndare som vill göra det svårt för oss, men över två matcher mot Nederländerna hanterar vi det bra och visar att vi är det bättre laget, slår förbundskaptenen fast.
Det fanns vissa punkter du pratade om efter förlusten senast, som tempo och försvarsspel. Det fick ni till direkt den här gången?
– Ja men ibland behöver man misslyckas för att ta det vidare till en annan nivå. Det här var en fin sista match för säsongen där vi kommer in med en stabil ledning i paus. Visst, vi får inte samma tempo mot deras 5-1-försvar i andra men ändå kommer en sådan som Markus Olsson in och gör det väldigt bra för oss sista kvarten.
– Vi har bra koll, även om vi kastar bort lite för många bollar i kontringsfasen för att det ska vara en hundraprocentig insats. Vi ska vara glada för att vi är i VM, det är inte lätt att ta sig dit och vi hade två tuffa matcher på mindre än en vecka.
Hur ser du på utvecklingen som varit fram till nu, och det som väntar?
– Vi har påbörjat en ny period nu kan man säga, där vi ska orka vara kvar i topp. Vi tog ett kliv till där i och med EM-finalen men det är knallhårt i toppen. Topp tio i Europa är otroligt starka lag och vi har en den nivån i oss, men då behöver vi ha friska spelare som får mycket speltid i sina klubblag och därför kan fortsätta utvecklas.
Hur firar man en VM-biljett?
– Vi ska äta tillsammans och slappna av lite, njuta av semester. Sedan sätter vi oss ner och gör upp en plan för vad som händer fram till januari. Men i det stora hela just nu, ska vi njuta och vara glada för det.
Text: Marcus Löfström
Foto: Bildbyrån