Nyheter

Herr / 21 januari 2019

Darj: ”De springer på allt"

Sex segrar, sex matcher hittills i VM. I kväll ska Max Darj återigen styra upp den svenska defensiven när en semifinalbiljett ligger i potten.
– Det finns alltid saker vi kan göra bättre, säger den 27-årige försvarsklippan.

• • •

Längst bak har Mikael Appelgren och Andreas Palicka, med all rätt, hyllats för sina insatser i målet. Framåt finns det många svenskar som levererat under turneringens gång. En som sällan får rubrikerna är Max Darj, som sliter stenhårt i försvaret och ständigt eldar på sina lagkamrater.
27-åringen från Stenungsund, som tog över kaptensbindeln i Alingsås HK redan 19-åring, har de tre senaste mästerskapen varit gjuten i det svenska mittförsvaret.
– Det är dumt att säga att vi inte är nöjda efter sex segrar även om vi haft små dippar här och var. Stundtals har vi gjort det väldigt bra både målvakts- och försvarsmässigt och kontringsspelet har blivit bättre och bättre i turneringen. Vi har skapat mycket chanser i alla matcher, säger Darj.
Och din egen insats hittills? 
– Samma där, stabilt med några dippar.
Darj styr och dirigerar i mittförsvaret och ställer krav på sina medspelare, men han menar att det är det är lika åt andra hållet.
– Jag gillar att skrika och jaga på, det är så jag själv blir tänd och kommer in i bubblan. Men vi ställer alla höga krav på varandra, det måste vi om vi ska å framgång, säger Darj som fortfarande får rysningar när han tänker tillbaka på publikstödet i Köpenhamn.
– Jag hade hört att det skulle komma många svenskar dit, men det var svårt att föreställa att det skulle vara så mäktigt. Nationalsången var kanske det mäktigaste jag upplevt publikmässigt och det är klart att det är lättare att tagga till och bli inspirerat av få massor av extra energi med det stödet.
I kväll väntar Norge i kväll och förutsättningarna är inför matchen klara. Svensk seger och semifinalplatsen är säkrad med en match kvar att spela (Danmark på onsdag). Oavgjort eller förlust och vi får vänta till till på onsdag för att se om det blir semifinal eller match om femtepris.
– VI går så klart för seger mot Norge i kväll, men det kommer att bli oerhört tufft. Norge har ett fint försvarsspel och framför allt har de det bästa kontringsspelet i världen. De springer på allt, så vi måste vara disciplinerade i våra avslut och springa hem med resten för att stoppa upp.
– Och framåt har de en av trädens bästa spelare i form av Sander Sagosen. Vi måste jobba igång fötterna och stänga ytorna för dem.
Sverige säkrade i går minst en OS-kvalplats (som kan bli en direktplats i händelse av VM-guld).
– Viktigt och roligt även om vi inte fokuserar på ett OS-kval just nu. För oss är det här och nu som gäller och vi har fullt fokus på att slå Norge och ta oss till semifinal här.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån