Nyheter

Herr / 6 januari 2020

Darj: “Estrad kommer alltid vara hemma”

Tillbaka i Estrad Alingsås. På tisdagskvällen springer Max Darj in i sin tidigare hemmaarena igen, den här gången som nyckelspelare och försvarsklippa i den svenska landslagsdressen. 

– Alingsås, AHK och Estrad kommer alltid att vara hemma för mig, säger årets spelare i svensk handboll förra säsongen. 

Våren 2009 spelade Max Darj för moderklubben Stenungsunds HK i division fyra när han värvades till färska svenska mästaren Alingsås HK. Några månaders senare var det dags för debut i A-laget i AHK – mot stjärnspäckade Ciudad Real som då var regerande Champions League-mästare.

– Inte för att nedvärdera motståndet i division fyra, men det gick lite snabbare i Champions League, säger Darj och skrattar.

Han blev snabbt en publikfavorit i Nolhagahallen och när Magnus Andréason lade handbollsskorna på hyllan 2011 gav dåvarande tränaren Robert Wedberg lagkaptensbindeln till 19-årige Darj. Fem år senare fick Darj själv lyfta AHK:s andra SM-buckla efter finalsegern i Malmö Arena mot Lugi och dagarna senare var det dags att debutera i A-landslaget. Debuten spelades i Arena Skövde, returmatchen mot Norge strax efter i Estrad Alingsås dit AHK flyttade in året innan.

– Det var så klart speciellt att bli uttagen i A-landslaget och att dessutom få spela match hemma i Estrad. Jag tror att vi var fem från AHK som var med i den truppen. Och stoltheten att spela i landslaget har funnits i varje landskamp efter det, säger Darj som har varit den mest frekventa startspelaren under Kristján Andréssons tid som svensk förbundskapten.

Mästerskapsdebuten skedde i Frankrike-VM 2017 där Sverige slutade sexa efter att ha pressat hemmanationen och blivande världsmästaren i kvartsfinalen inför 28 000 åskådare i Lille. För två år sedan blev det EM-silver och i fjol en femteplats i VM.

På fredag springer Darj och Sverige in i ett fullsatt Scandinavium för att ta sig an Schweiz i EM-premiären.

– Både jag och alla andra i laget har sett fram emot att få spela ett mästerskap på hemmaplan. Det är inte många som får uppleva det så det gäller att försöka njuta också och utnyttja pressen och förväntningarna till något bra. Oavsett vad andra tycker och tänker är det aldrig någon som har större förväntningar på mig än jag har själv.

Hur bra är ni? 

– Vi är väldigt bra, men det är det många andra länder som är också. I de flesta mästerskap är det så så detaljer som avgör. Ett mål hit eller dit kan vara skillnad på att åka ut i gruppspelet eller att gå till final. Vi har kapaciteten att nå finalhelgen i Stockholm, men det måste klaffa på vägen och därför är uppladdningen oerhört viktig.

Sverige slog Egypten med uddamålet, 28–27, i Jönköping i söndags och nu är det alltså dags för EM-genrep mot samma motståndare.

– Vi visste att det skulle bli tufft och det är alltid skönt att kunna reda ut det och vinna. Vil vill förstås vinna nu också för att få med oss en så bra känsla som möjligt till EM.

Hur blir det att springa in i Estrad Alingsås igen? 

– Speciellt, helt klart. Det blir ett annat omklädningsrum än det jag är van vid, men jag hade många fina år och mängder med härliga minnen från den arenan. Alingsås, AHK och Estrad kommer alltid att vara hemma för mig och jag vet att jag kommer att ha många vänner och bekanta på läktaren.

Biljetter till EM-genrepet mot Egypten (tisdag 7 januari 19.00) säljs på Handboll.ebiljett.nu. Matchen sänds även på TV6 och Viaplay.

Text: Daniel Vandor
Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån