Nyheter

Herr / 20 januari 2021

Dramatiskt kryss mot Belarus

Det bjöds på dramatik i huvudrundans första match. Sverige vände ett åttamålsunderläge mot Belarus men gick miste om segern i slutsekunderna. 26–26 skrevs slutsiffrorna efter sen belarusisk kvittering.
– Sett över 60 minuter var krysset rättvist, sade tremålsskytten Felix Claar efter matchen.

Trots tre raka segrar i ryggen fick Sverige en mardrömsstart i matchen mot Belarus. Sverige sprang in i en påläst och aggressiv försvarsmur. Efter 20 minuter hade man endast gjort fem mål.

– Vi inledde med för många tekniska fel och enkla mål bakåt, kommenterade Felix Claar efter slutsignal.

– De var för mycket sidled och för lite fart, menade Alfred Jönsson.

Högersexan Mikita Vailupau var hetast i första halvlek. Med sex bollar i svenskt nät drygade han ut Belarus ledning gång på gång.

Som mest låg Sverige under med åtta mål i första halvlek. Belarus var effektiva i sitt övertalsspel och fortsatt stabila bakåt.

Då kom niometerslirarna Felix Claar och Alfred Jönsson till undsättning. Duon stod tillsammans för fem mål i första halvlek och snyggade till halvtidssiffrorna i Kairo till 11–15. Belarusisk dominans hade vänts till svenska segerförhoppningar.

– Vi fick bättre flow i anfallsspelet och stack iväg i några kontringar. Fyra ner i halvtid kändes rätt bra, fortsatte Claar.

– Vi prövade först sju mot sex först men det funkade inte. Då satte vi in en ny niometerslina som gick direkt på mål, menade förbundskapten Glenn Solberg.

Högernian Lukas Sandell inledde målskyttet i andra halvlek och reducerade direkt till 12–15. Två minuter senare kontrade Hampus Wanne in 13–15 efter fint svenskt försvarsarbete. När unge Jönsson sedan bombade in 14–15 låg kvitteringen i luften.

I den 43:e minuten blev Daniel Pettersson kvitteringsskytt när högersexan gjorde sitt andra mål för kvällen. 19–19 och upphämtningen var ett faktum.

– En ganska tidig kvittering som gav oss hopp. Där och då kändes det som att vi skulle rycka i från, sade Claar.

I den 49:e minuten satte Wanne ledningsmålet för Sverige. Precis som mot Egypten var vändningen fullbordad. Men till skillnad från måndagens seger lyckades inte Sverige hålla ut.

I stället kämpade sig Belarus tillbaka och ordnade ett kryss i slutsekunderna. Surt då Sverige satt i förarsätet under slutminuterna.

– Sett över 60 minuter var krysset rättvist. Men som det slutade var det jättetungt att släppa in det sista målet, kommenterade Claar efter 26–26 (11–15).

Det oavgjorda resultatet innebär att Sverige behåller förstaplatsen i gruppen före Egypten och Slovenien. Nästa match spelas på fredag kväll mot Slovenien. Avkast är 20.30 svensk tid.

SVERIGE–BELARUS 26–26 (11–15)
Sverige: Hampus Wanne 7, Alfred Jönsson 6, Lukas Sandell 4, Felix Claar 3, Daniel Pettersson 3, Jonathan Carlsbogård 2, Jim Gottfridsson.
Belarus: Mikita Vailupau 6, Andrej Jurijnok 6, Artsem Karalek 5, Aleh Astrasjapkin 3, Vadim Gaijdutjenko 2, Uladzislau Kulesj 2, Viatjaslau Bokhan, Artsiom Kulak.
Målutveckling: 5 min: 1–2, 10 min: 1–4, 15 min: 3–7, 20 min: 5–10, 25 min: 6–13, 30 min: 11–15, 35 min: 13–15, 40 min: 16–18, 45 min: 19–20, 50 min: 23–22, 55 min: 24–24, 60 min: 26–26.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Belarus: 4 x 2 min.
Domare: Charlotte Bonaventura & Julie Bonaventura, Frankrike.
Publik: 0 (Kairostadion, Kairo, Egypten).