Nyheter

Herr / 14 september 2018

EHF förlänger herrarnas EM 2020

Europeiska Handbollförbundet utökar spelschemat för herrarnas EM 2020 till 18 dagar och förlänger finalhelgen i Tele2Arena till tre speldagar.

Det Europeiska Handbollsförbundet (EHF) har utökat spelschemat för herrarnas kommande mästerskap från 17 till 18 dagar. Turneringen kommer att starta redan den 9 januari 2020, en dag tidigare än vad som tidigare planerats. EHF har också beslutat  att placeringsmatcherna om tredje- och femteplats får en egen speldag och spelas på lördagen den 25 januari 2020 i Tele2Arena i Stockholm.
För första gången kommer 24 nationer att delta i EM 2020 som kommer att spelas i Sverige, Norge och Österrike. Detta är historiskt eftersom det tidigare bara varit en nation som har arrangerat mästerskapet.
För första gången kommer matcherna om tredjeplatsen och finalen att spelas separat. Tidigare har medaljmatcherna spelats på söndagen, men nu kommer matchen om tredjeplatsen spelas en dag tidigare, på lördagen. Samtidigt flyttas matchen om 5/6 plats från fredag till lördag 25 januari 2020. Finalen kommer traditionsenligt att spelas på söndagen den 26 januari 2020.
Det nya spelschemat som startar nionde januari kommer inte att påverka finalhelgen och inte heller matcherna i gruppspelet. Inga matcher kommer att spelas parallellt i Göteborg eller Malmö under samma dag,  exempelvis kommer Sveriges gruppspel inte att kollidera med spel i Malmö där Danmark kommer att spela om de kvalificerar sig. Det nya schemat gör det möjligt för alla handbollsfans i Sverige att kunna njuta av maximal handboll från både Göteborg och Malmö i gruppspelen.
Finalhelgen som spelas i Stockholm och i Tele2Arena har plats för över 20,000 åskådare och det är första gången som EM- finalerna spelas i en arena som normalt sett är byggd för fotboll.
“Vi vill göra ett stort avtryck med detta mästerskap och med finalhelgen I Stockholm. Vårt mantra ” När handbollen spelas, stannar Europa” är starkt kopplat till den energi, puls och ”fairness” som handbollen står för. Vi vill skapa ett underhållningskoncept I världsklass, erbjuda ett värdskap I samarbete med lokala partners, aktiviteter för unga med mera. Och den speciella lördagen som ny speldag, vill vill attrahera även de personer som normalt sett kanske inte skulle gå på ett handbolls-evenemang. Nu vill vi även erbjuda den målgruppen ett spännande koncept”, säger Krister Bergström, VD Handbolls-EM 2020, Sverige.
“Vi är verkligen nöjda med det nya spelschemat. Det faktum att det nu inte finns parallella matcher I de lokala grupperna I första gruppspelet är väldigt positivt för alla fans. Utöver detta innebär det även fördelar för alla efter första gruppspelet med långa resor till huvudrundan att de får en extra resdag och vilodag,” säger Bernd Rabenseifner, Generalsekreterare Österrikiska Handbollförbundet.
“Med det nya spelschemat uppnår vi ett gemensamt mål mellan länderna att erbjuda de bästa förutsättningarna för alla deltagande lag och för alla handbollsfans att se handboll I världsklass. Med den‘Nya Nidarohallen’ i Trondheim, en arena plats för 8,000 åskådare välkomnar vi alla handbollsfans till Norge i januari 2020,” säger Kia Otnes, Projektledare EHF Euro 2020, Norska Handbollförbundet.
Klicka här för att komma till det nya spelschemat
OM HANDBOLLS-EM 2020
Handbolls-EM för herrar år 2020 kommer att spelas från 9-26 januari 2020. Det är första gången som 24 nationer deltar och första gången som mästerskapet delas mellan tre länder, samt spelas under tre dagar. Sverige arrangerar två grundomgångar, en huvudrunda och finalhelgen. De två grundomgångarna kommer att spelas i Scandinavium och Malmö Arena. Huvudrundan kommer att spelas i Malmö Arena och finalhelgen i Tele2Arena i Stockholm, med en kapacitet på 22.000 åskådare. Österrike organiserar två grundomgångar och en huvudrunda i Wiener Stadthalle och Stadthalle Graz. Norge kommer arrangera två grundomgångar i Nye Nidarohallen i Trondheim, som just nu är under uppbyggnad och rymmer 8000 åskådare.
Kvalspelet till EM startar den 24 oktober med 32 lag indelat i åtta grupper varav fyra lag i varje grupp. Efter sex omgångar kommer 20 lag till slut ha kvalificerat sig till EM 2020 och gör sällskap med värdnationerna Sverige, Norgeoch Österrike, samt de regerande EM-mästarna Spanien som redan är kvalificerade.
Text: Sanna Nilsson
Bild: Bildbyrån