Nyheter

Herr / 9 april 2018

EM-finalreprisen först ut i nya EHF Euro Cup

En ny landslagsturnering tar form på herrsidan. Sverige och de övriga tre direktkvalificerade länderna för EM 2020 – Spanien, Norge och Österrike – kommer att under tre landslagsveckor 2018 och 2019 spela EHF Euro Cup. Sveriges första match i turneringen spelas mot Spanien i Malmö Arena den 24 oktober.

• • •

På torsdag lottas grupperna till kvalspelet till EM 2020 som går av stapeln i Sverige, Norge och Österrike. Värdnationerna, liksom Spanien som besegrade Sverige i EM-finalen i januari, är direktkvalificerade för EM-slutspelet och kommer att på vägen dit spela en nyinrättad turnering, EHF Euro Cup, under samma veckor som övriga nationer kvalspelar.
Det innebär en hemma- och en bortamatch under de tre kvalperioderna, totalt sex matcher för respektive lag.
– Jag är säker på att alla våra spelare drömmer om att spela EM-final på hemmaplan i Stockholm 2020 och ska det vara möjligt måste vi verkligen komma förberedda till turneringen. Jag gillar verkligen konceptet med EHF Euro Cup och den turneringen kommer att hjälpa oss i våra förberedelser. Vi får möjlighet att spela mot högklassigt motstånd inför storpublik flera gånger inför EM 2020. Det är en win-win-situation för oss, Norge, Österrike och Spanien, säger den svenske förbundskaptenen Kristján Andrésson.
EHF Euro Cup inleds med en repris av EM-finalen. Sverige och Spanien gör upp i Malmö Arena den 24 oktober, på samma plats där lagen också möttes i OS-kvalet 2016. Det utvecklades till en riktig rysare där Niclas Ekbergs straffmål i slutsekunderna tog Sverige till OS, medan Spanien missade turneringen.
Biljetterna till Sverige–Spanien den 24 oktober släpps den 30 april via Handbollslandslaget.se.
– Det är inte bara laget som får bra förutsättningar i förberedelserna inför EM, utan även den svenska EM-organisationen, såväl på lokal som nationell nivå, får möjlighet att i skarpt läge förberedas för EM-festen 2020, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.
EM 2020 (10–26 januari) blir den första EM-turneringen som avgörs med 24 lag och det blir också första gången som tre nationer delar på arrangörsskapet. Grupprundorna spelas i Göteborg, Malmö, Trondheim (två stycken), Wien och Graz, huvudrundorna i Malmö och Wien och finalspelet på Tele2 Arena i Stockholm.

SVERIGES MATCHER I EHF EURO CUP
24 oktober 2018: Spanien (Malmö Arena)
27/28 oktober 2018: Österrike (borta)
10/11 april 2019: Norge (borta)
13/14 april 2019: Norge (hemma)
12/13 juni 2019: Spanien (borta)
15/16 juni 2019: Österrike (hemma)