fbpx

Nyheter

Herr / 4 april 2018

"Eskilstuna har blivit min hemstad"

 
Få är populärare i Eskilstuna än Mattias Zachrisson. I morgon går 27-åringen springa in i en slutsåld Stiga Sport Arena.
– Förhoppningsvis får jag lite applåder i alla fall, säger han.

• • •


Den lokala arrangören har marknadsfört Sveriges landskamp mot Kroatien med budskapet Kungen tillbaka på hemmaplan och en stor bild på Mattias Zachrisson. ”Zacke” blir generad när han ser den och vill inte veta av att han ska vara någon kung i stan.
Men faktum är att få spelare är så omtyckt och populära i sin hemstad som Zachrisson är i Eskilstuna. Och då är han inte ens född där.
För det var i Västerås han växte upp och i Irsta HF han fick sin handbollsfostran, men redan som 15-åring tog han klivet till Guif. Inte långt senare lät tränaren Kristján Andrésson, i dag svensk förbundskapten, honom debutera i elitserien där han snabbt blev den stora publikfavoriten och kelgrisen i klassiska Sporthallen.
2013 tog han avsked från Guif, men har många gånger pratat om att han vill komma tillbaka till föreningen när han är klar med spelet utomlands.
– Som det det ut nu så är det Eskilstuna jag kommer att bo i sen. Det har blivit min hemstad efter alla år där, säger han.
Faktumet att han köpt en lägenhet granne med Stiga Sports Arena ger Guiffansen ytterligare hopp om att få se honom i den röda tröjan igen.
Men nu är det alltså den gulblå tröjan som gäller. Han är efter Andreas Nilsson den spelare i truppen som spelat flest landskamper, men aldrig tidigare har han representerat Sverige i Eskilstuna.
– Det kommer att bli jättekul att spela landskamp på hemmaplan, säger han om sin första riktiga match i Stiga Sports Arena.
– Den är fantastisk fin, en topparena i Sverige. Det kommer att bli häftigt.
Vilket mottagande tror du att du kommer att få? 
– Det vet jag inte, det får vi se. Men förhoppningsvis får jag lite applåder.
Hur går tankarna inför matcherna mot Kroatien? 
– Vi tog en jättestor skalp mot dem i EM, det var en riktigt fullträff, men samtidigt är det historia nu. De kommer hit med ett bra lag och vi måste verkligen prestera på topp för att ha någon chans, säger Zachrisson, som är uttagen i truppen som högernia.
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån
32. MATTIAS ZACHRISSON
Född: 
22 augusti 1990
Position: Högersex
Klubb: Füchse Berlin (2013–)
Moderklubb: Irsta HF (–2005)
Övriga klubbar: Eskilstuna Guif (2005–2013)
Längd: 178 cm
Vikt: 89 kg
A-landslagsdebut: 2009
A-landskamper/mål: 112/244
Mästerskap: OS 2012, EM 2014, VM 2015, EM 2016, OS 2016, VM 2017, EM 2018