Nyheter

Dam | Herr / 30 augusti 2022

Europas främsta prisas på ny gala

Den 26 juni är det dags för första upplagan av Europeiska Handbollförbundets nya handbollsgala där både nutida och tidigare spelare kommer att hyllas och prisas. Bland annat kommer EHF att utse säsongens mest värdefulla spelare på dam- respektive herrsidan. 

Europeiska Handbollförbundet har i ett pressmeddelande i dag lanserat en ny, årlig handbollsgala. Den första upplagan kommer att äga rum i stadshuset i Wien den 26 juni i år, en dryg vecka efter att klubblagssäsongen avslutats med herrarnas Champions League-final

”Europeiska Handbollförbundet går in i 2022/23, den 30:e säsongen med dess klubblagsturneringar, med ett nytt projekt som sätter spelarnas prestationer under säsongen i rampljuset och ser den europeiska handbollsfamiljen utse de bästa. En Årets spelare-utmärkelse har lanserat som efter en omröstning kommer att hedra säsongens bästa målvakt, vänstersexa, vänsternia, mittnia, högernia, högersexa, linjespelare, försvarare och nykomling”, skriver EHF.

Utmärkelserna kommer att delas ut på såväl dam- som herrsidan och galan kommer även att ha särskilda utmärkelser för beachhandbollen.

”En nyckelfaktorerna i utmärkelserna är att en spelares prestation över hela säsongen har en stor inverkan på nomineringen”, skriver EHF och meddelar att spelarna som tar plats i den slutgiltiga omröstningen kommer från omgångens lag i Champions League, från EM:s och VM:s all star team, från Europa League och från EM-kval och övriga landskamper. När slutkandidaterna är framtagna kommer spelare, tränare, utvalda journalister och handbollsfans få vara med i omröstningen.

Dessutom kommer säsongens MVP, mest värdefulla spelare, att utses av en expertgrupp.

EHF lanserar också sin egen Hall of Fame där de första legendarerna kommer att ta plats i sommar.

Läs mer hos EHF

Bilden: Jim Gottfridsson utsågs till EM:s mest värdefulla spelare i januari. Från och med en här säsongen kommer EHF utse säsongens MVP på dam- och herrsidan. 
Foto: Bildbyrån