Herr / 13 januari 2022

Fläckfri premiär i Bratislava

Sverige fick under torsdagskvällen bästa tänkbara start på EM. Med slutsiffrorna 30–18 sprang man hem två premiärpoäng mot Bosnien & Hercegovina.

– En optimal premiär för oss, summerade en glad Glenn Solberg till TV6.

Det var upplagt för en härlig premiärafton i Ondrej Nepala Arena i Bratislava. Sverige och Bosnien & Hercegovina möttes för första gången i mästerskapssammanhang och gjorde upp om två viktiga poäng.

Som tur var var premiärnerverna som bortblåsta när Sverige tog hand om avkast. Direkt skulle det visa sig att Bosnien och Hercegovina inte hade en chans mot den blågula kontringsmaskinen.

Linjekämpen Max Darj inledde målskyttet med en väl avvägd lobb och efter drygt fem minuter var smakstarten ett faktum. 5–1 var ställningen och Sverige hade inlett EM effektivt.

– Jag tycker vi gör det vi ska och trycker på dem, kommenterade Niclas Ekberg i paus till TV6.

Jim Gottfridsson styrde anfallsspelet med bravur och spelade större delen av första halvlek. Resterande minuter tog hans mittnio-kollega Felix Claar hand om. Båda spelfördelarna inledde EM övertygande.

– Lite försiktigt och långsamt spel ibland men jag är supernöjd med vinsten, sade femmålsskytten Claar efter slutsignal.

Medan Gottfridsson och Claar visade goda takter i uppställt anfallsspel var Hampus Wanne ständigt på språng i kontringarna. Vänstersexan gjorde sex mål och blev Sveriges bästa målskytt i premiären.

Mellan stolparna gjorde Andreas Palicka en fin första halvlek. Men det var andra halvlekens burväktare, Peter Johannesson, som var kvällens mest lysande stjärna.

Med endast sju insläppta mål var han rena rama väggen i den svenska kassen. En perfekt mästerskapsdebut med andra ord från 29-åriga Johannesson.

– Vi gjorde en kanonmatch. Vi spelade ett jättebra försvarsspel och kunde kontra på dem. De orkade inte med oss, analyserade Johannesson.

Däremot vacklade anfallsspelet en aning i andra halvlek. Sverige, som gick ut i paus med ledning 17–11, tappade till 21–16 och lät motståndarna närma sig i målprotokollet.

– Vi kanske gick ner lite för mycket i tempo. Men vi kom in i matchen igen och alla fick speltid, sade Gottfridsson.

Totalt noterades elva svenska målskyttar. Två av dem, Emil Mellegård och Eric Johansson, gjorde sina första mästerskapsmatcher.

– En optimal premiär för oss. Vi släppte endast in 18 mål och förbrukade hela truppen, summerade en glad Glenn Solberg efter matchen.

Tolvmålssegern innebär att Sverige går upp i tidig gruppledning före Spanien som tidigare under kvällen besegrade Tjeckien.

Nästa match spelas på lördag kväll klockan 20.30. Då ställs man mot just Spanien. Ett lag Sverige gärna tar revansch mot efter sommarens kvartsfinalsförlust i OS.

SVERIGE–BOSNIEN & HERCEGOVINA 30–18 (17–11)
Sverige: Hampus Wanne 6, Felix Claar 5, Niclas Ekberg 3, Lukas Sandell 3, Emil Mellegård 3, Jim Gottfridsson 3, Max Darj 2, Daniel Pettersson 2, Albin Lagergren, Fredric Pettersson, Eric Johansson.
Bosnien & Hercegovina: Senjamin Buric 4, Marko Lukic 3, Ivan Karacic 2, Edin Klis 2, Nikola Prce 2, Josip Peric, Enes Keskic, Milan Vuksic, Luka Peric, Adin Faljic.
Målutveckling: 5 min: 4–1, 10 min: 6–3, 15 min: 9–4, 20 min: 12–6, 25 min: 14–8, 30 min: 17–11, 35 min: 19–11, 40 min: 21–14, 45 min: 21–15, 50 min: 25–16, 55 min: 28–17, 60 min: 30–18.