Nyheter

Herr / 23 oktober 2018

Flygande start för Lagergren i Tyskland

 
Efter fyra raka SM-guld med IFK Kristianstad flyttade Albin Lagergren till Tyskland och SC Magdeburg. Där har succén fortsatt och han har redan blivit en nyckelspelare där.
– Vi har haft riktigt bra flyt i vårt spel, säger Lagergren, som i morgon drar på sig landslagströjan för första gången den här säsongen.

• • •

När Sverige och Spanien möttes i EM-finalen i januari tvingades Albin Lagergren se den från läktaren efter att ha fått en smäll mot Norge i den sista gruppspelsmatchen. Där fick han se den svenska ledningen i halvtid förvandlas till en sexmålsförlust och det blev silver och inte guld för de svenska herrarna.
– Det var förstås väldigt tråkigt att varken kunna spela semifinalen eller finalen, matcherna som betyder mest. Jag fick inte vara med och hjälpa laget på planen, å andra sidan gjorde ”Zacke” (Mattias Zachrisson) det fantastiskt bra, framför allt i semifinalen mot Danmark, så där hade det nog inte spelat någon roll om jag kunnat vara med, säger Lagergren.
Under onsdagskvällen kommer han dock få möta Spanien, när det blir en finalrepris i Malmö Arena.
– Det gäller att vi spelar ett bra försvarsspel så att vi får kontra på dem. Vi hade också problem med deras 5–1-försvar i andra halvleken i finalen och det måste vi lösa bättre nu.
Under hösten har Lagergren, som fick sitt stora internationella genombrott under VM i Frankrike förra året, visat upp sig och imponerat på den tyska handbollsscenen. Flytten till Magdeburg har blivit en succé handbollsmässigt och Lagergren har varit en av nyckelspelarna. Laget ligger tvåa i ligan och skickade nyligen ut tyska mästaren Flensburg-Handewitt ur cupen efter att ha vunnit på bortaplan.
– Vi har gjort det bra. Enda minan vi har gått på är Füchse Berlin borta, men det är helt okej. Vi har haft riktigt bra flyt i vårt spel och vår vänstersexa (Mattias Musche) har verkligen öst in mål. Sen har vi två bra målvakter också som har gjort att vi vunnit matcher även när vi inte spelat lika bra.
Musche toppar skytteligan med 107 fullträffar, hela 40 mål fler än seriens näst bästa målskytt. Lagergren står bokförd för 40 mål på de elva inledande matcherna och har dessutom svarat för 34 assist, femte mest i ligan.
Lagergren har till och med varit så bra i vissa matcher att hyllats av handbollsexperter i sociala medier som en av de bästa spelarna världen för tillfället. Stora ord, som han själv inte är bekväm att skriva under på.

– Det är absolut inte så jag ser på mig själv, men jag blir förstås väldigt glad av att höra det.

Hur har omställningen till Tyskland varit?  
– Det var en stor omställning att flytta, särskilt när man inte kan tyska och de inte är så bra på engelska, men själva handbollen har varit väldigt rolig och jag har fått stort förtroende. Vi spelar en snabb handboll. Det är inte så mycket växlar eller skytte, utan fart och mycket en mot en och släppa bollen vidare, det passar mig bra.
Hur skiljer sig spelet i Bundesliga generellt mot Handbollsligan? 
– Det är mycket mer fysiskt i Bundesliga. Spelarna är större och det smäller på på ett annat sätt. I Handbollsligan är det mindre spelare, men mer kontringsspel, i Tyskland är det mer skytte.
Vad saknar du mest från IFK Kristianstad? 
– Rätt mycket, faktiskt. Framför allt alla jag spelade med. Det är mer sammanhållning i svenska lag, man hittar på mer saker utanför planen. Sen saknar jag så klart Sverige i allmänhet och att få prata sitt eget språk.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån