Nyheter

Herr / 26 oktober 2017

Förlust i första mötet med Island

Säsongens första landskamp för herrarna slutade med förlust. Island kopplade greppet i mitten av första halvleken och vann till slut med 31–29 efter 18–15 i halvtid.

• • •

De svenska herrarna befinner sig just nu på Island för dubbla landskamper. Den första spelades i dag och hemmalaget var starkast inför de 1 540 åskådarna i Laugardalshöll i Reykjavik.

Mittsexan Fredric Pettersson gjorde Sveriges två första mål i matchen och Sverige hade greppet under första kvarten, men sedan hittade islänningarna en effektivitet i sitt anfallsspel och kunde vända och gå till halvtidsvila i ledning. I andra halvleken skiljde det hela tiden två till fyra mål i Islands favör.

– Vilja slog klass i dag. Vi var för passiva i dag och fick mycket stryk framåt samtidigt som vi inte gav så mycket bakåt. Det gjorde att vi förlorade många man-man-dueller, säger den svenska lagkaptenen Niclas Ekberg.

Förbundskaptenen Kristján Andrésson var nöjd med inledningen av matchen, men tycker inte att Sverige kom upp i rätt nivå sedan.

– Resultatmässigt var det en bra start där vi gick fram till 9–6, men sedan hade vi stora problem med försvars- och målvaktsspelet den andra kvarten. Vi kom inte åt dem och de hade ledningen i halvtid, säger han.

– I den andra halvleken var vi bättre och vi skapade möjligheter men lyckades inte sätta chanserna. Det gjorde att de hela tiden hade övertaget och kunde spela lugnt och avslappnat.

På lördag klockan 16.00 (svensk tid) är det dags för returmöte. Även den spelas i Laugardalshöll.

– Vi kan förbättra alla delar. Vi kan ha ett mer aggressivt försvarsspel, bli snabbare i kontringsspelet och ha ett bättre bollsläpp framåt. Men det är inte så lätt att bara trycka på en knapp och allt funkar, vi behöver jobba med oss själva och göra det vi ska, säger Andrésson.
ISLAND–SVERIGE 31–29 (18–15)
Island: Olafur Gudmundsson 6, Bjarki Mar Elisson 5, Janus Dadi Smarason 4, Omar Ingi Magnusson 4, Arnor Thor Gunnarsson 3, Runar Karason 3, Asgeir Örn Hallgrimsson 2, Daniel Thor Ingason 2, Atli Ævar Ingolfsson, Arnar Freyr Arnarsson.
Sverige: Fredric Pettersson 6, Niclas Ekberg 4, Simon Jeppsson 3, Hampus Wanne 3, Lukas Nilsson 3, Oscar Bergendahl 2, Jerry Tollbring 2, Albin Lagergren 2, Mattias Zachrisson 2, Andreas Cederholm 2.
Utvisningar, Island: 3 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Publik: 1 540 (Laugardalshöll, Reykjavik).
Domare: Boris Milosevic & Matija Gubica, Kroatien.

Text: Daniel Vandor
Foto: Björgvin Franz Björgvinsson