fbpx

Nyheter

Herr / 7 november 2020

Från division 4 till landslaget – på fyra år

Han var vänsternia i division två när han avslutade karriären för fyra och ett halvt år sedan. I morgon debuterar Kassem Awad i det svenska A-landslaget i EM-kvalet borta mot Kosovo efter att ha imponerat som mittsexa och framför allt försvarsbjässe i HK Malmö en längre tid. 

– Jag har nog aldrig trott att jag skulle spela i landslaget. Det har gått fort, säger 25-åringen från Nyköping. 

I onsdags skrev vi om Jonathan Carlsbogård som skulle debutera i landslaget som 25-åring efter att aldrig spelat en U-landskamp, något som är relativt unikt inom handbollen. Bara åtta av de spelare som genom tiderna har spelat minst 50 A-landskamper på herrsidan har gjort det utan att spela i ett U-landslag först.

Carlsbogård gick rakt in i startelvan i Glenn Solbergs första landskamp som svensk förbundskapten, men ådrog sig också en skada i matchen och tvingades därmed lämna återbud till bortamatchen mot Kosovo i morgon.

Valet som ersättare föll på en spelare i HK Malmö som mot alla odds tagit sig hela vägen till att få spela en tävlingsmatch för Sverige. Se här bara:

• Han var aldrig i närheten av att ta en plats i Södermanlands distriktslag för 95:orna.
• Han fick på grund av konkurrensen minimalt med speltid framåt som vänsternia när han tog sig upp i A-laget i IFK Nyköping.
• Som 21-åring, när IFK Nyköping spelade i division två, la han skorna på hyllan och flyttade till Malmö för att plugga till biomedicinsk analytiker.
• Några månader senare knallade han ner till träningen för HK Malmös b-lag i division två och spelade till och med i division fyra med c-laget för mindre än fyra år sedan (sex mål borta mot HK Björnen ena fredagskväll i december 2016).

Så vad hände? 

Adam Lönn hade blivit skadad och de ringde mig och frågade om jag kunde hjälpa till på en träning med A-laget i Malmö. Dagen efter fick jag åka med till match och det blev några sporadiska inhopp under våren 2017,  främst som försvarare men också som vänsternia, säger Awad.

Det blev fyra tekniska fel, men inga mål under de inhoppen, men till hösten 2017 fick han ett kontrakt med HK Malmös A-lag med tanken att användas som försvarsspelare. Det blev också en del inhopp som vänsternia, till exempel gjorde han 18 mål säsongen 2017/18.

Förra säsongen fick han börja spela mer framåt – som mittsexa.

Mattias Kvick var skadad då och jag fick testa. I början var det svårt att kombinera att gå en knuff och samtidigt gånga bollen, men jag tycker att jag har utvecklats jättemycket där också, särskilt avslutet. Men jag hoppar ju som en niometare fortfarande i stället för att lägga mig ner och det är kanske mer köttande än tumskruvar i avsluten (skratt).

Och nu är du alltså uttagen i landslaget och ska spela EM-kval? 

– Ja, det har verkligen gått snabbt! Jag har visserligen tyckte att jag hållit hög klass försvarsmässigt i Handbollsligan, men steget hit är ju stort. Jag hade inte förväntat mig att bli uttagen till ligalandslaget heller, bara det var ju jättestort för mig!

Ligalandslaget skulle ha samlats tidigare den här veckan, men covid-19 satte stopp för det.

– Visst var det tråkigt, men samtidigt hade jag nästan förväntat mig att det skulle bli så med tanke på utvecklingen kring covid-19. Så jag var inte jätteledsen, utan hoppades att det förhoppningsvis skulle komma en ny chans senare.

I torsdags satt han hemma och förberedde en powerpointpresentation – han läser just nu sin master inom biomedical surface science – och hade Sveriges EM-kval mot Rumänien på tv:n i bakgrunden.

Chocken var stor när telefonen ringde någon timme senare och Glenn Solberg var i andra sidan av luren.

– Han undrade om jag kunde inställa mig i Göteborg med kort varsel. Jag blev förstås jätteglad och adrenalinet kom. Jag kunde inte sitta still.

I går morse anlände han och hann med ett träningspass med landslaget på eftermiddagen. En närmast overklig resa tog honom till ett nytt resmål i handbollskarriären.

– Det är otroligt roligt, men det är också klart att jag är nervös. Men hela min professionella karriär har byggt på tillfälligheter. Det är en liknande situation som när jag fick chansen i Malmös A-lag, då var det det största som hade hänt mig. Det gick bra då och även om det är i en större skala här hoppas jag att det kommer att gå bra här också.

Presentationen fick därmed vänta och i stället blir han den 578:e spelaren att debutera i det svenska herrlandslaget sedan den första landskampen för 85 år sedan.

Hur går det att kombinera studierna med elithandbollen? 

– Det är väldigt upp och ner. Det brukar vara så att när skolan går bra går handbollen dåligt och tvärtom. Det är lite med forskningen som med handbollen att det krävs en stor del av ens liv, men samtidigt är det intressant och lärorikt.

EM-kvalmatchen mot Kosovo spelas i Pristina klockan 17.00 på söndagen. Matchen sänds på TV6 & Viaplay. Hela svenska truppen finns här.

Text: Daniel Vandor