Nyheter

Herr / 22 januari 2017

Frankrike väntar i kvartsfinalen

Sverige är klart för kvartsfinalerna i VM i Frankrike efter att i sin åttondelsfinal på söndagen ha besegrat Vitryssland med förkrossande 41–22 efter 24–11 i pausen. Och får på tisdag 19.00 i Lille möta regerande världsmästaren och OS-silvermedaljören från i somras, hemmanationen Frankrike. Det blir en riktig värdemätare för vårt unga fräscha landslag.

• • •

Det var väntat att bli en oerhört jämn match mot Vitryssland, men det blev en ny fantastisk tillställning av det unga offensiva svenska landslaget. Statistiken från VM:s gruppspel visar att Sverige var det lag som gjort flest mål, 162 stycken, av alla 24.
Och våra målvakter toppar lagens målvaktsstatistik. Andreas Palicka och Mikael Appelgren har en sammanlagd räddningsstatistik på 40 procent, klart bäst av alla målvaktspar. Och Sverige har också ett mycket aggressivt och taggat försvar. De ligger nämligen tvåa i utvisningsligan med 26 utvisningar, samma som Island, men efter Bahrain som är värst och har samlat ihop 33 utvisningar.
Mot Vitryssland tog det några minuter i matchstarten innan det blev full fart och Vitryssland gjorde matchens första mål och hängde med till 4–4 innan Sverige tryckte på och fick fart på sitt vägvinnande spel, med snabba anfall, vassa kontringar och alert spel på kanterna. Under första kvarten gick alla svenska skotten in förbi en förtvivlad vitrysk målvakt, inte en endaste miss. Och det gjorde att målskillnaden rann iväg.
Men Sverige fortsatte trots överlägsenheten att behålla fokuset,och kunde i andra halvlek till och med  kosta på sig att byta uppställningar så att alla fick tillfälle att spela. Och göra mål. Tolv av fjorton utespelare noterades i matchprotokollet.
Här matchens målbild (med Vitrysslands siffror först): 1–0, 1–2, 2–2, 3–3, 4–4, 4–6, 5–10, 7–15, 9–18, 10–21, 11–24 (paus), 12–26, 12–30, 13–31, 15–32, 17–35, 20–37 och 22–39 fram till slutsignalens 22–41.
Mittnian Jim Gottfridsson blev bästa målskytt med åtta fullträffar strax före högersexan Niclas Ekberg med sju, varav två straffar. På vänsterkanten for Jerry Tollbring fram som han brukar och fick in bollen fyra gånger.
Mattias Zachrisson var tillbaka efter att ha varit febersjuk, fick lite speltid på högerkanten och blev tvåmålsskytt. I andra halvlek fick Emil Frend Öfors också speltid, tog chansen igen och dunkade in bollen tre gånger.
Högernian Albin Lagergren tycks också bara bli bättre och bättre. Härjar väldeliga i försvaret, gör exakta passningar till anfallskollegerna och skjuter själv så fort han kommer åt. I dag blev det fyra fullträffar.
I det svenska målet stod denna dag Mikael Appelgren i första halvlek, och Andreas Palicka i den andra. De fortsätter att hålla en fenomenalt hög nivå. Appelgren i dag 42-procentig efter åtta räddningar på 19 skott, och Palicka till och med 50-procentig efter elva räddningar på 22 skott.
Onekligen säkra utposter för Sverige.
I och med kvartsfinalplatsen är Sverige bland de åtta främsta på VM. Siktet ställs nu in bland de fyra främsta. För det behövs vinst över hemmanationen Frankrike. Möjligheten finns onekligen med tanke på det uppträdande som svenska laget visat under VM-dagarna hittills.
– Vi lyckades bra med försvarsspelet. Vi såg deras match mot Ungern så vi var nästan säkra på att det skulle bli en tuff match. Jag tycker vi har väldigt bra go i det vi gör, menade den nya försvarsklippan Albin Lagergren i Kanal 5:s studio efter matchen
– Jag har ju varit väldigt nervös och spänd i början av detta VM, men sedan tycker jag att det har släppt. Och försvarsspelet har blivit bättre och bättre och jag tycker det är väldigt skönt att ha Max Darj och Niclas Ekberg vid sidan om mig. Jag är väldigt trygg där.
– Nu har vi vunnit och är klara för kvartsfinal, så nu mår vi bra, sade förbundskaptenen Kristján Andrésson till Kanal 5 efter segern.
– Vi skapade ju väldigt bra förutsättningar (för en seger) i första halvlek, och var väldigt fokuserade när vi kommer in i andra. Vi äger ju matchen och jag är jättestolt och glad över spelarna.
– Vi får till det fint i vårt försvarsspel och ”Äpplet” är duktig i målet (i första halvlek). Anfallsmässigt så hittar vi lösningar hela tiden på deras släpande gubbe i kontringsfasen och Albin (Lagergren) driver på och vi får många fina lägen på vänstersidan.
– Jag är imponerad över den kreativitet och den vilja som spelarna visar och presterar. Lukas Nilsson fick till det bra med skyttet, i första halvlek framförallt och både Jim Gottfridsson och Albin Lagergren får fina skottlägen. Det är ju mycket kontringslägen och vi får ut mycket på kanterna med vårt breda spel.
– Rent mentalt blir det en annan prövning mot Frankrike på tisdag. Men vi kommer att vara väl förberedda, och vi kommer att visa samma fina vilja och stå för det fina spel som vi skapat här. Och också skapa oss förutsättningar för att störa Frankrike.
VITRYSSLAND–SVERIGE 22–41 (11–24)
Vitryssland: Artsem Karalek 7, Barys Pukhouski 4 (2 straffar), Ivan Brouka 2, Uladzislau Kulesh 2, Andrei Yurynok 2, Maksim Baranau 2, Aliaksandr Padshyvalau 2, Aleh Astrashapkin.
Sverige: Jim Gottfridsson 8, Niclas Ekberg 7 (2), Jerry Tollbring 4, Lukas Nilsson 4, Albin Lagergren 4, Jesper Konradsson 3, Emil Frend Öfors 3, Andreas Nilsson 3, Mattias Zachrisson 2, Simon Jeppsson, Fredric Pettersson, Jesper Nielsen.
Priset till matchens bästa spelare: Jim Gottfridsson, Sverige.
Utvisningar, Vitryssland: 4×2 minuter. Sverige: 3×2 minuter.
Domare: Gjorgji Nachevski & Slavco Nikolov, Makedonien.
Publik: 16 188 (Stade Pierre Mauroy).
Text: Björn Persson
Bilden: Albin Lagergren har imponerat turneringen igenom. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.