Nyheter

Herr / 4 januari 2019

Gottfridsson: Älskar att spela på hemmaplan

EM-silver, utsedd till turneringens mest värdefulle spelare, tysk mästare och obesegrad i ligan under hela hösten – Jim Gottfridsson kan blicka tillbaka på ett fantastiskt 2018.
– Mitt bästa handbollsår i karriären, nu hoppas jag att 2019 kan bli minst lika bra, säger landslagets spelmotor inför helgens matcher mot Ryssland och VM som inleds nästa vecka.

• • •

Jim Gottfridssons känns som en av de mest rutinerade spelarna i det svenska landslaget, men faktum är att han ”bara” har spelat tre mästerskap hittills i karriären – OS 2016, VM 2017 och EM 2018.
Men han under tiden och parallellt med vissa skadebekymmer växt och utvecklats i sitt klubblag SG Flensburg-Handewitt med vilka han vann Champions League 2014, tyska cupen 2015 och Bundesliga i våras.
Den här säsongen, efter att spelare lämnat för klubbar som PSG, Barcelona och Veszprem har han fått ett än större ansvar i klubblaget – och levererat. Flensburg-Handewitt har, som tredje lag någonsin i Tyskland, gått rent under höstsäsongen och har på vägen slagit de närmsta titelutmanarna Kiel, Rhein-Neckar Löwen och Magdeburg.
– Jag har haft förmånen att få vinna allt som går att vinna i en tysk storklubb, sen hinner man inte njuta så mycket nu eftersom det är så intensivt med matcher, men den dagen jag är klar i Flensburg-Handewitt eller slutar med handbollen kommer jag nog vara riktigt stolt över det.
Likaså över de utmärkelser och framgångar han hittills nått med landslaget. Utmärkelsen som EM:s MVP för ett år sedan, efter att ha lett Sverige till första EM-finalen på 16 år, betydde mycket för honom.
– Att vi tog oss så långt i EM var ett kvitto på att hårt arbete lönar sig. Det är inte självklart att få uppleva mästerskapsfinaler för sitt land, men jag hoppas att det inte bara var en engångsföreteelse.
Vi vill spela fler finaler, men det är det många länder som vill och har potential för. Vi hade ett riktigt bra lag både 2017 och  2018 och det ska bli kul att bygga vidare på det nu.
Vad har framgångarna betytt för dig personligen?
– Jag upplever att jag  fått en hela annan respekt i tyska ligan och Champions League. Motståndarna vet vem jag är och vilka styrkor jag har, samtidigt har vi ett bra lag så lägena kommer alltid ändå. Sen har jag fått en friare roll i klubblaget, mer lik den som jag har i landslaget där jag får bestämma mycket i vårt anfallsspel.
Under lördagen väntar Ryssland i årets första landslamp. Liksom de senaste åren inleder Sverige året i Kinnarps Arena i Jönköping.
– Jag älskar att spela med landslaget på hemmaplan och matcherna i Jönköping har varit riktigt häftiga med tusentals handbollsälskande ungdomar. Man vill inte kliva ut inför dem och förlora, utan vi kommer att göra vad vi kan för att besegra ett Ryssland som är bra, säger Gottfridsson som var bäst på planen mot Ungern i Kinnarps Arena förra året.
Efter EM-silvret i fjol, vilka förväntningar har du på dig och laget inför VM i Danmark/Tyskland?
– Första målet är att ta sig till Herning och få med sig så många poäng som möjligt dit. Vi kommer att vara favorit i många av gruppspelsmatcherna och behöver visa att vi klarar av den rollen. Sedan får vi se hur förutsättningarna ser ut om vi tar oss dit.
Matchen mot Ryssland i Kinnarps Arena spelas klockan 16.00 under lördagen och sänds på TV3. VM-genrepet, också det mot Ryssland, spelas i Halmstad Arena 18.00 på söndagen, en match som sänds på TV10 och Viaplay.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån