Nyheter

Herr / 22 februari 2019

Gottfridsson: ”Ärofyllt att vara med i diskussionen”

Utsedd till EM:s mest värdefulle spelare, silver i mästerskapet och guld i Bundesliga. Nu kan Jim Gottfridssons bli utsedd till världens bäste spelare för sina prestationer under 2018.

• • •

Det internationella handbollförbundet, IHF, har presenterat de fem spelare på herr- respektive damsidan som förbundskaptener, experter och IHF-representanter tagit fram till slutomröstningen. Glädjande nog finns det en svensk med på listan – landslagets och Flensburg-Handewitts spelmotor Jim Gottfridsson.
– Man springer väl inte runt och räknar med att man ska bli nominerad till eller vinna såna här priser, men samtidigt spelar man för att prestera och bli sedd och hörd, så det är så klart kul att få den här nomineringen, säger ”Gotte”.
– 2018 var mitt bästa år hittills i karriären med EM-silvret, MVP-utmärkelsen, Bundesligatiteln, VM-platsen och att vi gick obesegrade hela hösten i Bundesliga där jag fick en större roll än tidigare. Samtidigt är jag bara 26 år och det är ärofyllt att vara med diskussionen, det är inte alla som får vara med om det.
Från nu och fram till 15 mars är det fritt fram att rösta på din favorit bland de fem kandidaterna. Gottfridsson tävlar mot Sander Sagosen, Rasmus Lauge, Mikkel Hansen och Vincent Gerard
– Jag ser väl Sander, Mikkel och Rasmus som favoriter, men får hoppas att svenskarna går och och röstar på mig!
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL OMRÖSTNINGEN
Vad betyder en sån här nominering för dig personligen? 
– Det ger mig motivation att fortsätta att arbete hårt för att vara med i de här diskussionerna fler gånger också. Vinner jag inte nu är det inte kört, jag är fortfarande ung och har möjlighet att göra många fina prestationer i framtiden.
Gottfridsson har inte spelat någon match sedan han tvingades kliva av i gruppspelsmatchen mot Ungern i VM i januari. Hoppet om spel senare i turneringen fanns till en början, men i stället blev det fortsatt rehab i såväl Tyskland som i Ystad hos landslagets förre sjukgymnast Jesper Lindgren.
– Jesper är en av de bästa i världen och et har varit oerhört värdefullt att få arbeta med honom på slutet, säger Gottfridsson som i går var tillbaka fullt ut i handbollsträningen och, om det inte kommer något bakslag i helgen, gör comeback borta mot Zagreb i Champions League på söndag.
– Det är tanken, jag åker med laget ner och vi räknar med spel. Sedan får vi se hur många minuter det blir, men just nu känns allting bra och det ska bli väldigt kul att spela igen. Det är frustrerande att sitta bredvid och titta på.
Nästa möjlighet för den svenska publiken att se Gottfridsson är i Partille Arena den 13 april – om Gottfridsson blir uttagen till de dubbla matcherna mot Norge i EHF Euro Cup (första mötet spelas i norska Arendal 11 april).
– Det är dags för oss att ta revansch. Förlusten i VM sved oerhört mycket, särskilt när jag tycker att de gjorde en av sina sämre matcher i turneringen. Men tyvärr räckte vi inte till i den matchen.
Biljetter till matchen i Partille säljs via Handbollslandslaget.se/biljetter.
NOMINERADE TILL ÅRETS SPELARE I VÄRLDEN 2018
Herrar:
Sander Sagosen, Norge/Paris Saint-Germain
Jim Gottfridsson, Sverige/SG Flensburg-Handewitt
Rasmus Lauge, Danmark/SG Flensburg-Handewitt
Mikkel Hansen, Danmark/SG Flensburg-Handewitt
Vincent Gerard; Frankrike/Montpellier HB
Damer:
Anna Vjachireva, Ryssland/Rostov-Don
Cristina Neagu, Rumänien/CSM Bukarest
Amandine Leynaud, Frankrike/Györ
Stine Oftedal, Norge/Györ
Estelle Nze Minko, Frankrike/Siofok KC
Magnus Wislander (1990) och Mia Hermansson-Högdahl (1994) är de enda svenska spelarna som har fått utmärkelsen av IHF

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL OMRÖSTNINGEN
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån