Nyheter

Herr / 11 juni 2019

Gottfridsson nybliven mästare och lagkapten

Hundraprocentig när han sköt Flensburg-Handewitt till Bundesligatiteln i söndags – i morgon drar Jim Gottfridsson på sig lagkaptensbindeln när Sverige möter Spanien i den näst sista omgången i EHF Euro Cup.

• • •


Det är en glad Jim Gottfridsson som kommit till landslagsamlingen i Almeria på den spanska solkusten, men så gör han också det som tysk mästare igen. Han och Flensburg-Handewitt lyckades försvara titeln i Bundesliga efter att ha besegrat Bergischer på bortaplan med 27–24 i söndags. Gottfridsson gjorde sex mål på lika många avslut.
– Det svängde ganska mycket, men jag kände mig aldrig stressad. Vi har spelat väldigt bra hela säsongen och avgjort många jämna matcher och nu drog vi ifrån igen. Det är fantastiskt att vinna ett guld till.
– Det var speciellt i år. Vi har lett serien från omgång tre eller fyra och varit jagade hela säsongen, så på så sätt är det skönt att vinna och särskilt med tanke på att Kiel blev tvåa på minus sex poäng. Det är första gången någonsin en tvåa har gjort en så bra säsong.
Gottfridsson har fått ett större ansvar den här säsongen efter att bland annat trotjänaren Thomas Mogensen lämnade och till nästa säsong försvinner inte bara Tobias Karlsson utan också Rasmus Lauge.
– Det blir ett tomrum som ska fyllas upp. Jag kommer att få ännu mer ansvar, speciellt handbollsmässigt men även utanför. Jag har ändå varit i klubben i sex år, går in på mitt sjunde.
På onsdagskvällen väntar Spanien i EHF Euro Cup, en match som sänds på TV6 och Viaplay klockan 21.
Jim Gottfridsson har inför den här samlingen tagit plats i det nya lagkaptensråd tillsammans med Mikael Appelgren och Max Darj som bildats efter att Niclas Ekberg tagit en paus från landslaget. ”Gotte” är den som kommer att bära bindeln inledningsvis.
Vad betyder det för dig? 
– Det är fantastiskt stort, någonting som är svårt att drömma om. Det är häftigt med tanke på de namn som varit lagkaptener i svensk handboll och vad som finns i den historien.
Sverige förlorade premiären i EHF Euro Cup i Malmö i höstas med uddamålet mot Spanien och nu är det alltså chans till revansch.
– Det blir otroligt tufft, de har ett bra lag med sig samtidigt som vi har väldigt många nya. Vi ska försöka spela ihop oss och göra det bästa möjliga av situationen, slipa så gott det går. Men det är inte vi som har tryck på oss utan vi kan bara gå in och njuta och försöka göra så bra resultat som möjligt mot ett tufft Spanien.
Text: Daniel Vandor