fbpx

Nyheter

Herr / 5 januari 2020

Gottfridsson vill njuta av hemma-EM

Utsedd till turneringens bästa spelare senast – nästa vecka ska Jim Gottfridsson leda Sverige i EM-premiären mot Schweiz. 

– Klart att jag också drömmer om att vi ska spela finalhelgen i Stockholm, men vägen dit är lång, säger 27-åringen. 

I tisdags samlades det Handbollslandslaget i Göteborg för att ladda upp för hemma-EM som drar igång nästa vecka och laget har hittills hunnit med fem handbollspass i Rosendalshallen.

De två under torsdagen missade dock Jim Gottfridsson, som i stället låg kvar på hotellrummet efter att ha fått frossa och magsjukesymptom.

– Första gången någonsin jag varit sjuk på en landslagssamling och det var verkligen tråkigt. Jag tror att det tog en kvart innan jag skickade första messet till vår doktor och frågade om jag fick lämna rummet. Det blev ett långt dygn, säger Gottfridsson som inte var mer illa däran än att han kunde träna igen under gårdagen.

– Jag gick för fullt och det var skönt att att kroppen svarade.

I uppladdningen inför EM ingår två landskamper mot Egypten, där den första spelas i Kinnarps Arena i Jönköping 18.00 i kväll och genrepet i Estrad Alingsås på tisdag klockan 19.00.

Gotffridsson har fina minnen från Jönköping.

– Först och främst ska det bli oerhört kul att spela landskamp igen, det är trots att få förunnat att gå göra det. Sen är det alltid kul i Jönköping med en härlig och stor publik. Det har blivit en grej för oss spela där innan vi kliver in i ett mästerskap, så jag ser fram emot matchen mot Egypten.

Vad kan du om motståndet? 

– Det är ett starkt lag som vi får se upp med. Vi fick slita hårt för segern i VM förra året. För oss det det ett bra tillfälle att möta ett lag som kämpar i 60 minuter.

Vad är dina förväntningar och förhoppningar inför EM som startar nästa vecka?

– Att vi ska spela en bra och fin handboll som publiken kan leva sig med i. Sen är det upp till oss, ju bättre handboll och resultat, ju festligare blir det på läktaren också.

– Alla i laget vill ju till Stockholm, men vi måste också leva i nuet och fokusera på rätt uppgifter. Vi vet hur hård vägen dit är. Föst behöver vi ta oss vidare från gruppen och det vill vi i så fall göra med två poäng. Tar vi oss till Malmö kommer det att bli oerhört tufft motstånd, men vi har ett bra lag och vill vara med och slåss om platserna till semifinalen.

Känner du extra press för att mästerskapet spelas i Sverige? 

– Både ja och nej. Med tanke på att vi spelar på hemmaplan och hur det sett ut historiskt för värdländer så finns det förstås en förväntansbild på oss utifrån, men vi ska försöka surfa på den vågen och omvandla pressen till något som vi kan njuta av. Det är inte många som får möjligheten att spela ett mästerskap på hemmaplan, i vårt lag är det bara Kim (Ekdahl Du Rietz) som gjorde det innan.

Om tre år kan det dock vara dags igen. Då står Sverige som arrangör för VM tillsammans med Polen och Gottfridsson är då 30 år när turneringen börjar och inne på sin tionde säsong i tyska storklubben Flensburg-Handewitt. Nyligen skrev han nämligen på ett nytt femårskontrakt – det längsta klubben någonsin skrivit med en spelare – vilket innebär att han spelat tolv säsonger i klubben när det kontraktet löper ut.

Tio år i en klubb i Tyskland brukar betyda att tröjan sedan hissas i taket och numret pensioneras.

– Det är förstås väldigt speciellt om det skulle bli så. Det är stort i Tyskland, det är stort i Flensburg. Men de stora anledningarna till att jag förlängde är dels att jag vill fortsätta att vinna titlar och dels för att både jag och familjen trivs oerhört bra utanför handbollen också.

Matchen mot Egypten i kväll sänds på TV10 och Viaplay.

Text: Daniel Vandor
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån