Nyheter

Herr / 20 mars 2020

“Har byggt upp en abstinens”

Första veckan i karantän är snart över för Mikael Appelgren som drabbats av coronaviruset. 

– Ta ansvar för för andra, inte bara dig själv, säger landslagsmålvakten. 

De allra flesta i samhället är påverkade av det coronavirus som sprids världen över, så även våra svenska landslagsspelare i handboll.

Damerna skulle i dag ha mött Spanien i den första av tre OS-kvalmatcher och efter matcher mot Argentina och Senegal skulle flyget till Tjeckien och EM-kvalmötet där ha spelats på onsdag, innan returen skulle spelats i Skövde nästa söndag.

Herrarnas trupp till OS-kvalet i Berlin skulle ha presenterats på tisdag och en som hade goda chanser att så med på den listan är Mikael Appelgren, årets spelare i svensk handboll 2017 och en nyckelspelare i landslaget de senaste åren.

Men landslagsmatcher har ställts in och Bundesliga är i inställt till minst andra halvan om april. En av de klubbar som har drabbats hårdast är Rhein-Neckar Löwen. Först kom rapporterna om att den danska landslagsstjärnan Mads Mensah insjuknat, sedan den tyska profilen Jannik Kohlbacher. Och i förrgår fick Appelgren, lagkapten i den tyska klubben, samma besked.

– Jag fick hosta, värk i bihålorna, muskelvärk och huvudvärk. Klassiska influensasymptom. I och med att en i laget hade testats positiv fick vi som varit i kontakt med honom testa och i onsdags kväll fick jag beskedet, säger Appelgren som ändå är vid gott mod.

– Jag har ändå suttit i karantän sedan i söndag, inte lämnat lägenheten. I går gick jag i alla fall ut på balkongen.

I dinousariedräkt?

– Ja, jag hade kvar den sen halloween (skratt).

Vad gäller för dig nu?

– Först och främst är det karantän i 14 dagar, sedan tar vi kontakt med smittskyddsinstitutet här. Och vi har regelbunden kontakt med vår lagläkare. Överlag har klubben hanterat situationen väldigt bra.

Hur mår du?

– Jag är på bättringsvägen och räknar med att bara frisk om ett par dagar. Framför allt är det viktigt att viruset inte sprids vidare till riskgrupperna och att de som är i riskgrupperna får den behandling de behöver. Vi behöver visa respekt för de som är ännu sämre. Det är egentligen den stora farhågan i det är, att man är rädd att sprida det vidare.

Vad gör du hela dagarna?

– Jag sitter i styrelsen för Spelarföreningen Handboll Sverige, så där har det varit en del arbete, sedan har jag skrivit en tenta i anatomi och fysiologi. Och så blir det en hel del Netflix.

Har du någon handbollsabstinens?

– På något sätt har den byggts upp. En dag här och där utan handboll är skönt, men nu börjar det bli svårt! Jag har försökt kolla lite Youtubeklipp med nostalgi från Sveriges storhetstid, men det är ju roligast att spela själv, det är det stora problemet. Jag får börja spela här hemma med Anna (sambon) som också sitter i karantän.

Vad har du för råd alla i den situation som råder i världen?

– Lyssna på myndigheterna och håll dig uppdaterad. Folkhälsoinstitutets hemsida har bra information. Och ta ansvar för andra, inte bara dig själv. Om du känner sig sjuk, ta det på allvar så att det inte blir ännu större belastning på vården.

Även lagkamraten Jesper Nielsen har testats positivt för corona.

– Jag har haft lite ont i huvudet och muskelvärk, men annars har jag mått och mår bra. Men det är långtråkigt att vara hemma, jag räknar dagarna tills jag får komma ut igen.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån