Nyheter

Dam | Herr / 29 april 2019

Helgsvepet: Så gick det för landslagsspelarna

Här är sammanfattningen från landslagsspelarnas matcher i helgen där det spelats semifinaler i Danmark och Sverige, kvartsfinal i Champions League och toppmatcher i Bundesliga.

• • •

Köpenhamn föll i den första danska semifinalen borta mot Esbjerg. 25–30 skrevs förlustsiffrorna till efter tre mål från Linn Blohm, och ett vardera från Jenny Alm och Hanna Blomstrand. Nästa match spelas i Frederiksbergshallen i Köpenhamn på onsdag.
Desto bättre gick det för Jessica Ryde och hennes Herning-Ikast som svarade för en riktig superskräll då seriesuveränen Odense besegrades på bortaplan med 28–26. Ryde kom in i målet vid underläge 2–7 och var starkt bidragande till vändningen. Även här spelas andra matchen på onsdag.
Skuru, med Mathilda Lundström och Alexandra Bjärrenholt, är en match från SM-final efter att ha tagit revansch på Lugi för förlusten på bortaplan senast. I Eriksdalshallen i går blev det klara 29–20 efter tio mål från landslagsduon (sex från Lundström, fyra från Bjärrenholt).
Efter att ha blivit överkört i Eslöv i den första semifinalen vann Sävehof hemma mot H65 förra veckan och tog i går en tung bortaseger. Därmed står det 2–1 i matcher till Partillelaget som är regerande svensk mästare, men ändå gick in i den här semifinalserien som underdog. Emma Fernis fortsätter att visa fin form och satte sex mål i går, medan Johanna Forsberg gjorde fyra och Olivia Mellegård ett för Sävehof. I H65 gjorde Sofia Hvenfelt och Mikaela Mässing tre mål var och Emma Lindqvist två.
Filippa Idéhn och Brest Bretagne bortabesegrade Linnea Torstensons (två mål) med 27–26 i den första semifinalen i Frankrike. Idéhn svarade för tre räddningar i matchen medan kollegan Agathe Quiniou svarade för sex stycken.
Kim Ekdahl Du Rietz och Paris Saint-Germain åkte på en rejäl smäll när första kvartsfinalen i Champions League spelades borta mot Kielce i lördags. Polackerna vann nämligen hemmamötet med hela 34–24 och har skaffat ett fint utgångsläge inför nästa veckas retur i Frankrike. Inga mål från Ekdahl Du Rietz.
Jim Gottfridsson, Simon Jeppsson och Hampus Wanne fortsätter jakten på andra raka Bundesligatiteln och varje poäng är viktig i kampen att hålla undan för Kiel som jagar fyra poäng bakom. I går blev det två poäng borta mot Göppingen efter 28–23. Gottfridsson och Wanne gjorde fyra mål vardera.
Kiel gjorde sitt jobb hemma mot Max Darjs och Linus Arnessons Bergischer. 17–11 i halvtid blev till 32–24 vid full tid. Niclas Ekberg hade en tyngre dag med 0/4 medan Lukas Nilsson gjorde ett mål för hemmalaget. Darj och Arnesson gjorde tre mål vardera för ligasjuan Bergischer.
Daniel Pettersson (bilden) gjorde fyra mål för Magdeburg, men det blev förlust med 29–32 hemma mot Rhein-Neckar Löwen i det som just nu är en kamp om tredjeplatsen. Inga mål från Jerry Tollbring, men däremot 14 räddningar från Mikael Appelgren som stod drygt 59 minuter i matchen.
Mattias Zachrisson får vara med och slåss om EHF-cuptiteln i år också när Final Four avgörs i Köln 17–18 maj. Åttamålssegern förra helgen mot Hannover-Burgdorf följdes upp med 30–28 hemma i går och totalt en tiomålsseger i dubbelmötet. “Zacke” gjorde fyra mål i går. Övriga lag i Final Four är Kiel (med Ekberg & Nilsson), Holstebro (med Viktor Östlund) och Porto som tränas av Magnus Andersson.
Valter Chrintz, som gjorde sju mål i sina första två A-landskamper för drygt två veckor sedan, fyllde 19 år i fredags med det blev inget glatt firande. Hans och Philip Henningssons Kristianstad föll nämligen hemma i den första semifinalen mot Alingsås, 22–24. Chrintz stod för två mål i matchen medan Henningsson i vanlig ordning mestadels spelade bakåt.
Bättre gick det för Jack Thurin som i sin första SM-semifinal smällde in åtta bollar och svarade för två assist hemma mot Sävehof. Skövde vann matchen med 29–28 och leder därmed med 1–0 i matcher inför kvällens match i Partille Arena.
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån