Nyheter

Dam | Herr / 27 maj 2019

Helgsvepet: Så gick det för landslagsspelarna

I helgen tog klubblagssäsongerna slut för de sista av damlandslagsspelarna som i dag samlas i Oslo för morgondagens landskamp och VM-kvalet mot Slovakien. Flera av herrarna är i slutspurten av sina respektive ligor och bland annat blev Andreas Nilsson ungersk mästaren i helgen. Här är summeringen av de landslagsaktuella som spelat i helgen.

• • •

De enda från damlandslaget som spelat matcher i helgen är Johanna Bundsen och Linn Blohm som i fredags spelade den avgörande matchen om det danska bronset borta mot seriesegraren Odense. Det var lika på tolv i halvtid men Odense drog det längsta strået och vann med 27–24. Bundsen räddade tio bollar (31%) och Blohm gjorde två mål. Den tidigare landslagsspelaren Jenny Alm spelade sin sista match i karriären och gjorde tre mål. Marie Wall stoppades av en fingerskada men är redo för spel i landskampen mot Norge i morgon kväll.
På herrsidan i Danmark är vi framme i semifinalspelet och Oscar Bergendahls GOG hade i går chansen att säkra finalplatsen. Dock blev det uddamålsförlust mot Jesper Konradssons Skjern och avgörande matchen spelas på torsdag. GOG ledde med 29–28, men Skjern gjorde sedan tre raka mål och vann till slut med 31–30. De förra AHK:arna gjorde tre mål vardera.
I kväll spelas den fjärde SM-finalen mellan Alingsås HK och IK Sävehof och på planen finns tre spelare som ska möta Japan om drygt tre veckor. Felix Claar och AHK gick vinnande ur striden i den tredje finalen ett fullsatt Estrad i fredags efter att ha vänt 18–20 till 22–20 och sedan hållit undan till 25–22. Claar gjorde tre mål, Sävehofs kommande landslagsdebutanter Oskar Sunnefeldt och Gzim Salihi ett respektive två mål. Claar kan i kväll bli svensk mästare, medan det vid seger för Sunnefeldt och Salihi blir en femte och avgörande final i Alingsås på torsdag.
Andreas Nilsson är återigen ungersk mästare. Hans Veszprem detroniserade Pick Szeged efter att ha gjort en magisk andrahalvlek i den första matchen i torsdags där halvtidsunderläget med ett vändes till en elvamålsseger. I går spelades returen i Szeged, en match som dömdes av svenska paret Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik. Det var lika både i halvtid och vid full tid, 14–14 respektive 27–27 efter att ”Stycket” svarat för fem fullträffar. Förre landslagskaptenen Jonas Källman svarade för tre mål.
Mattias Zachrisson var mållös men vann ändå svenskmötet i Berlin efter att hans Füchse besegrat Rhein-Neckar Löwen med 34–33. Bara en av de fyra svenskarna i Rhein-Neckar Löwen är skadefri för tillfället, Mikael Appelgren. Han räddade sex skott innan han lämnade över till Can Adanir.
THW Kiel fortsätter att utmana SG Flensburg-Handewitt om mästartiteln och hemma i Sparkassen Arena kördes Minden över med hela 39–19 i en match där Lukas Nilsson var målbäst med nio fullträffar. Dessutom svarade han för flest assist i matchen, sex stycken. Förre landslagskaptenen Niclas Ekberg gjorde tre mål på tre skott (straffar).
Bergischer, med Linus Arnesson föll ihop i den andra halvleken borta mot bottenlaget Ludwigshafen. Bergischer ledde med 14–9 i halvtid men förlorade med 22–23. Arnesson gjorde fem mål i matchen medan Max Darj inte spelade.
Text: Daniel Vandor
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån